Wat betekent waterproof nu echt?

 

Als we het bij The North Face® hebben over waterproof materiaal, dan bedoelen we hiermee dat het materiaal ondoordringbaar voor water is. We testen onze waterdichte materialen in laboratoriumomstandigheden om ervoor te zorgen dat de stof een zekere hoeveelheid water kan weerstaan. Als het materiaal de test doorstaat, dan mag deze zich 100% waterproof noemen. 

Maar we verkopen helemaal geen stoffen; we verkopen outdoor gear. Waterdichting gaat niet alleen om het materiaal en ook niet alleen om de waterdichtheid. 

Het ademende membraan

Als we het bij The North Face hebben over waterproof kledingstukken, dan is dat altijd in samenhang met het ademend vermogen. Omdat onze jassen en broeken ontworpen zijn om gedragen te worden als je actief bent, dient ook het materiaal ademend te zijn. Om dit te bereiken, creëren we een membraan met miljoenen kleine poriën. Deze poriën zijn zo klein dat zelfs regen er niet doorheen komt. Ze zijn daarentegen wel groot genoeg voor waterdamp, zodat je zweet met gemak kan worden afgevoerd.

Er zit echter ook een nadeel aan. Als het weer warm en vochtig is en je bent veel aan het zweten, dan zal de relatieve vochtigheid tussen je basis- of middenlaag en de binnenlaag van je waterproof jas of broek tot zulke hoogtes stijgen dat de verdamping van zweet zal worden geremd. Dit betekent dat de binnenkant van je jas nat blijft, ook al werkt de buitenste waterproof laag naar behoren. Dat is omdat het ademend vermogen van de jas wordt bemoeilijkt.

Om dit tot een minimum te beperken, behandelen we onze waterproof membranen met een duurzame, waterafstotende finish. Dit voorkomt dat water het oppervlak doordrenkt: in plaats daarvan parelt water af en worden de kleine poriën van je waterproof jas of broek niet geblokkeerd.

Veel van onze waterproof jassen hebben ook ventilatieritsen in de onderarm of oksel. Je kunt deze openen voor extra ventilatie zonder nat te worden van de regen.

We hebben ook een nieuwe materiaaltechnologie ontwikkeld die FUTURELIGHT™ heet. Dit is een volledig waterdichte technologie, maar de magie ontstaat in het ademende membraan. FUTURELIGHT™ is bijzonder ademend en zorgt ervoor dat je niet nat wordt aan de binnenkant van je jas, omdat het zweet makkelijk afgevoerd kan worden.

 

De ontwerp details 

Het materiaal is dan misschien wel waterproof, maar als de naden en ritsen niet waterproof zijn, dan zul je op die plekken nog steeds nat worden. Daarom maken we gebruik van getapete naden en ritsen, stormkragen, ritsflappen, capuchons en elastische aantrekkoorden bij de mouwboorden en zoom, of klittenbandsluitingen. Deze functies helpen water op afstand te houden.

Is waterafstotend hetzelfde als waterdicht? 

Waterafstotend is niet hetzelfde als waterproof. Waterafstotende jassen houden je slechts volledig droog in korte, lichte regenbuien. Waterdichte membranen die we gebruiken voor onze shell jassen en -broeken houden zelfs hevige regenval op afstand. 

 

Hoe haal je het maximale uit je waterproof gear?  

  1. Pas de duurzame, waterafstotende finish na een paar wasbeurten weer opnieuw toe, zo behoud je het ademend vermogen. De meeste zijn verkrijgbaar in sprayvorm en zijn makkelijk aan te brengen. 

  2. Draag je waterproof jas en broek met vochtafvoerende basis- en middenlagen om ervoor te zorgen dat er geen vocht wordt opgehoopt tussen de lagen. 

  3. Open de ventilatieritsen onder de arm voordat je begint te zweten.

  4. Draag de waterproof laag alleen als het daadwerkelijk regent. 

  5. Als je weet dat er slecht weer aankomt, neem dan een extra vochtafvoerende basis- en/of middenlaag mee om eventueel te dragen.