Een waterdichte jas wassen

 

Waterdichte jassen zijn speciaal ontwikkeld om langdurige bescherming en ademend vermogen te bieden in natte weersomstandigheden, maar zoals alle outdoorkleding moeten ze zo nu en dan worden gewassen voor een optimale prestatie en levensduur. Langdurig gebruik, vuil, zonnebrand en zweet kan de effectiviteit van de waterafstotende DWR-bescherming op je jas verminderen.

Als je flink op pad bent geweest en je waterdichte jas ziet er afgeleefd uit, kan een wasbeurt er opnieuw leven inblazen. Maar het is belangrijk om te weten hoe je een waterdichte jas of jack op de juiste manier wast zonder het waterdichte membraan te beschadigen.

 

Kun je waterdichte jassen thuis wassen?

Je kunt het beste het waslabel op je waterdichte jas lezen voordat je de jas thuis gaat wassen. Als vuistregel geldt echter dat waterdichte jassen thuis gewassen kunnen worden met een wasmiddel dat is ontwikkeld voor waterdichte en technische kledingstukken of met een mild wasmiddel. 

Vermijd agressief waspoeder, wasverzachter en bleekmiddel, omdat deze middelen de waterafstotende afwerking op de buitenkant van de stof kunnen verwijderen of aantasten.

Kun je een waterdichte jas in de droger doen?

Waterdichte jassen mogen alleen op lage temperaturen in de droger, mits de wasvoorschriften aangeven dat dit mag. In plaats daarvan bevelen we aan om de buitenkant van de jas af te vegen om de droogtijd te versnellen en hem aan een rek te hangen om aan de lucht te drogen.

Hoe vaak moet je een waterdichte jas wassen?

Hoe vaak je je waterdichte jas wast, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en de omstandigheden waarin je hem gebruikt. Eigenlijk alleen als het echt nodig is. 

Dat gezegd hebbende, als je waterdichte jas zichtbaar vies is, vochtig is of begint te stinken, probeer hem dan zo spoedig mogelijk te wassen. 

Waarom moeten waterdichte jassen op een andere manier worden gewassen dan andere jassen?

Waterdichte jassen en regenjassen hebben een zogenaamde Durable Water Repellency (DWR) afwerking aan de buitenkant. Dat is een speciale waterafstotende behandeling die de jas waterdicht maakt.

Wassen op hoge temperatuur of met een agressief wasmiddel kan de DWR-behandeling beschadigen. Dit kan het waterafstotende vermogen van de jas verminderen. Als de DWR is beschadigd, zul je zien dat het oppervlak van de jas verzadigd raakt met water. 

Met een koud fijnwasprogramma en een mild wasmiddel kun je de DWR-coating op een waterdichte jas langer in goede conditie houden.

 

Een The North Face waterdichte jas wassen

Of de buitenlaag van je waterdichte jas nu is gemaakt van FutureLight™ of DryVent, je kunt hem in de machine wassen op een koud fijnwasprogramma met een wasmiddel dat is ontwikkeld voor waterdichte en technische kledingstukken, of een mild waspoeder. Gebruik nooit agressief waspoeder, wasverzachter of bleekmiddel.

Zorg ervoor dat alle ritsen zijn dichtgeritst en sluit alle klittenbandsluitingen voordat je je jas wast.

Om er zeker van te zijn dat alle residu van het wasmiddel eruit is gewassen, raden we aan om de jas een extra spoelbeurt te geven, voordat je hem ophangt om te drogen.

The North Face onderhoudsproducten voor kleding en schoenen hebben premium formules die zijn ontwikkeld om je waterdichte materiaal te reinigen en te beschermen, zodat je de levensduur van je kleding maximaliseert. 

Wastips voor waterdichte kleding

  • Lees altijd het waslabel van je waterdichte kleding voor de juiste wasvoorschriften.

  • Borstel voor het wassen aangekoekte modder of vuil lichtjes eraf. Sluit alle ritsen en klittenbandsluitingen van de jas.

  • Zorg ervoor dat er geen restanten van agressief wasmiddel of bleekpoeder in het wasmiddelbakje van de wasmachine zijn achtergebleven.

  • Was je waterdichte jas op een koud fijnwasprogramma. 

  • Geef de jas een extra spoelbeurt om er zeker van te zijn dat alle residu van het wasmiddel eruit is gewassen.

  • Hang te drogen aan de lucht.

Als je je waterdichte jas van The North Face wast, blijft je jas zo lang mogelijk in de beste conditie. Volg de wasvoorschriften op het waslabel en de jas zal nog jarenlang je betrouwbare partner zijn tijdens je outdooravonturen.