Hoe was en zorg je voor je outdoorkleding

 

Van het impregneren van waterdichte jassen tot het zorgen voor je wandelschoenen en basislagen, hier lees je alles wat je moet weten om je outdoorkleding in topvorm te houden.

Elk avontuur staat of valt met de juiste outdoorkleding. Om ervoor te zorgen dat je kleding en materiaal je topprestaties aankunnen, is het belangrijk dat je ze goed onderhoudt.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over hoe je het best zorgt voor je outdoorkleding. Van wassen tot opbergen, hier is onze gids voor het onderhoud van je kleding, zodat elk kledingstuk lang meegaat.

Outdoorkledingmaterialen

Outdoorkleding is vaak gemaakt van duurzame stoffen die tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Elke stof heeft echter unieke eigenschappen die verschillend onderhoud vragen.

 • Nylon & polyester: Duurzaam en sneldrogend, nylon en polyester zijn twee van de beste stoffen voor outdoorkleding. Ze zijn goed bestand tegen regelmatig wassen, maar droog ze niet op hoge temperaturen. Dit kan de stof zwakker maken en doen krimpen.

 • Gore-Tex: Dit duurzame, waterdichte materiaal kan zelfs de heftigste storm aan. Gore-Tex kun je af en toe wassen met een mild wasmiddel en droog je in de droogtrommel op een lage temperatuur om de waterbestendige te heractiveren.

 • Dons: Donskleding is heel lichtgewicht en isolerend, maar heeft speciaal onderhoud nodig. Was kleding met dons alleen wanneer het absoluut nodig is, en zorg dat je een wasmiddel gebruikt dat specifiek voor dons gemaakt is. Om donskleding te drogen kan je het droogmachine enkel en alleen op lage temperatuur gebruiken. Voeg propere tennisballen toe om de dons los te schudden tijdens het drogen en klitten te voorkomen.

Algemene tips voor wassen en onderhoud

Ongeacht het kledingstuk of materiaal, hier zijn een paar tips die altijd handig zijn als het aankomt op goed voor je kleding zorgen.

 • Voorwas: Veeg of borstel los vuil weg voor het wassen en zorg dat sluitingen zoals ritsen en klittenband dichtzitten. Volg altijd de instructies op het label van het kledingstuk.

 • Drogen: Vermijd hete temperaturen bij het drogen van outdoorkleding omdat dit de stof kan beschadigen. Aan de lucht drogen is de beste optie, maar als je een droger moet gebruiken kies dan een lage temperatuur.

Hoe vaak moet je je uitrusting wassen?

Hier zijn enkele tips over hoe vaak je outdoorkleding moet wassen, inclusief items zoals waterdichte jassen, fleeces, en meer.

 • Waterdichte jassen en broeken: Na 20-30 dagen gebruik. Eerder wanneer de kleding begint te ruiken of het water begint door te laten.

 • Basislagen (bv. thermoshirts en -broeken): Na elk gebruik.

 • Wandelsokken: Na elk gebruik.

 • Fleece jassen en truien: Na 6-7 keer dragen, of wanneer ze zichtbaar vuil zijn.

 • Wandelbroeken: Na 3-4 keer dragen.

 • Outdoor shirts: Afhankelijk van het materiaal na 1-2 keer dragen. 

 • Wandelschoenen: Wandelschoenen hoef je niet op dezelfde manier te wassen als je kleding, maar borstel ze na elk gebruik om stof en vuil te verwijderen. Zorg dat je standaard onderhoud uitvoert wanneer nodig, zoals het gebruik van waterdichte spray of conditioner voor leren schoenen om ze soepel te houden.

Lange wandelingen en trekkingstochten: Onderweg je outdoor uitrusting verzorgen

Wanneer je op pad bent midden in de natuur zul je niet de luxe van een wasmachine of -droger hebben. Hier zijn wat tips om je outdoorkleding in vorm te houden wanneer je op pad bent.

 • Vlekken verwijderen: Een klein flesje met reiswasmiddel helpt om vlekken en vuil te verwijderen. Spoel het kledingstuk met schoon water en laat drogen aan de lucht.

 • Drogen: Hang je kleding buiten op om het te laten drogen. Vermijd lange periodes met direct zonlicht, omdat lange blootstelling aan UV-straling sommige stoffen kan beschadigen.

Ga geurtjes tegen: Om geurtjes te vermijden, keer je je kleding 's avonds binnenstebuiten om te luchten. Tijdens het slapen lucht de kleding lekker uit, wat helpt om deze langer fris te houden.

 

Zorgen voor andere essentiële outdoor uitrusting

Naast je kleding heb je natuurlijk andere outdoor spullen zoals schoenen en accessoires die ook onderhoud nodig hebben. Hier volgen wat tips om je spullen in goede vorm te houden.

Outdoorschoenen

Of je nu wandelschoenen, schoenen voor trailrunning of casual sneakers draagt, met het juiste onderhoud zorg je dat ze extra lang meegaan.

 • Schoonmaken: Gebruik een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen na elk gebruik. Voor vlekken gebruik je een milde zeep en warm water, maar zorg dat je de schoenen niet doorweekt.

 • Drogen: Droog je schoenen nooit vlakbij een hittebron of direct zonlicht. Intense hitte kan de schoen vervormen en het materiaal aantasten. Het is beter om de inlegzool eruit te halen en deze aan de lucht te drogen.

 • Waterdicht maken: Als je leren schoenen hebt, moet je deze na elke schoonmaakbeurt behandelen om ze weer waterdicht te maken. Voor synthetische schoenen is een waterafstotende spray de beste oplossing.

Outdoor accessoires

Items zoals je rugzak, handschoenen, beenkappen en muts hebben ook de juiste onderhoud nodig. Zo zorg je ook voor deze spullen:

 • Rugzakken: Leeg de rugzak en schud hem ondersteboven uit om het vuil eruit te krijgen. Gebruik een milde zeep om vlekken aan te pakken en spoel met koud water. Droog je rugzak altijd aan de lucht en nooit in een droogtrommel.

 • Handschoenen & mutsen: Controleer altijd het wasetiket. Vaak kunnen deze accessoires met de hand worden gewassen. Gebruik een milde zeep en laat het aan de lucht drogen. Deze items wring je best niet uit, omdat dit de isolerende materialen kan beschadigen.

 • Beenkappen: Beenkappen beschermen je schoenen en onderbenen en worden daarbij vaak erg vuil. Borstel ze om droge modder te verwijderen en was ze met de hand in warm zeepwater. Spoel goed af en droog ze daarna aan de lucht.

Correct opbergen is het allerbelangrijkst

Naast wassen en drogen is de manier waarop je je outdoorkleding opbergt het belangrijkst, omdat dit de duurzaamheid flink kan aantasten. Hier zijn wat tips voor het opbergen:

 • Berg je spullen nooit nat of vuil op: Zorg dat je kleding en accessoires schoon en droog zijn voor je ze opbergt. Wanneer kleding nat of vuil is kan dit leiden tot schimmels zoals meeldauw en beschadigende bacteriën.

 • Berg ze losjes op: Wanneer outdoorkleding voor een langere tijd te strak zit samengepakt, kan dit de isolatie of de vorm aantasten. Zorg dat je items de ruimte hebben bij het opbergen.

 • Koel en droog bewaren: Vocht en hitte kunnen je spullen beschadigen. Bewaar ze in een koele, droge plek waar ze geen direct zonlicht krijgen.

Controleer en repareer

Controleer je outdoorkleding en uitrusting regelmatig zodat je kleine defecten snel spot, en deze kan repareren voordat het grote problemen veroorzaakt.

 • Controleer op schade: Zoek naar kleine scheurtjes, losse stiksels of kapotte ritsen. Repareer deze meteen om verdere schade te voorkomen.

Reparatiekits: Voor langere tochten is het handig om een simpele reparatiekit mee te nemen, met items zoals naald en draad, isolatietape, en een nadendichter. Hiermee kun je meteen je materiaal repareren indien het nodig is.

 

Regular inspection and repair

Regularly checking your outdoor gear for any wear and tear can prevent small issues from becoming significant problems.

 • Check for damage: Look for any tears, loose stitching, or broken zippers. Prompt repair can prevent further damage.

 • Repair kits: For extended trips, carry a basic repair kit that includes items like a needle and thread, duct tape, and seam sealer. This will allow you to make immediate repairs when needed.

Refreshing water repellency

Over time, the durable water repellent coating on your waterproof outdoor gear may start to wear off. Maintaining it can significantly enhance the longevity of your outdoor clothing.

 • Reproof when necessary: If water no longer beads up on the surface of your water repellant gear, it might be time to reproof. Use a spray-on or wash-in product following the manufacturer’s instructions.

Keep your gear in top shape

Your outdoor clothing and other gear supports all your adventures. This is why investing time in care and maintenance is always worthwhile.

At The North Face, we stock a wide range of quality men’s and women’s outdoor clothing, shoes, and accessories. So you can stay adventurous and never stop exploring.

De waterafstotende laag vernieuwen

Na verloop van tijd zal de waterafstotende laag van je outdoorkleding slijten. Door deze goed te onderhouden, verleng je de levensduur van je outdoorkleding.

 • Opnieuw impregneren: Wanneer water geen druppels meer vormt op de stof is het waarschijnlijk tijd om het kledingstuk opnieuw te impregneren. Gebruik een spray of speciaal wasproduct en volg de instructies op de verpakking.

Houd je uitrusting in topvorm

Je outdoorkleding en uitrusting staat je bij in al je avonturen. Daarom is het de moeite waard om te investeren in het verzorgen en onderhouden van je spullen.

Bij The North Face hebben we een grote reeks aan kwaliteitsoutdoorkleding, schoenen en accessoires voor mannen en vrouwen. Zo blijf je altijd avontuurlijk en klaar om erop uit te trekken.