Wat is het verschil tussen indoor en outdoor klimmen?

 

Klimmen is de afgelopen jaren een populaire sport geworden. Degenen die wel van een verticaal avontuur houden lopen vaak tegen de bekende keus, namelijk: binnen of buiten gaan klimmen?

Je zult verschillende ervaringen hebben in de klimhal of op een rotswand. Ze hebben ieder hun eigen uitdagingen en benodigdheden. Laten we wat meer ingaan op de verschillen tussen binnen en buitenklimmen.

Waar kun je klimmen?

Indoor klimmen

Binnen klimmen gebeurt vaak in een gespecialiseerd sportcentrum of een klimhal, met een of meerdere klimmuren. Nou zijn niet alle klimmuren simpele, verticale oppervlakken. Sterker nog, velen bieden leuke uitdagingen zoals je ze ook buiten tegen kan komen, zoals overhangen en andere uitstulpingen. 

Een klimmuur is vaak gemaakt van stevig multiplex en kunstmatige grippen. Omdat je binnen en omringd bent met professionals, wordt het als een gecontroleerde omgeving beschouwd. Dit komt ook omdat factoren zoals het weer, het licht, en de temperatuur binnen ook constant worden gehouden. Dit maakt indoor klimmen zeer geschikt voor een rustige klim, of als je net begint met klimmen.

Outdoor klimmen

Outdoor klimmen, of rotsklimmen, gebeurt op natuurlijke rotsformaties. Dit kunnen kliffen zijn, maar ook bergen, rotsblokken, en meer. Als het op buitenklimmen aankomt is vrijwel alles mogelijk. Hier ben je aangewezen op veranderingen in het weer, je eigen kunnen, en dat van je team. Rotsklimmen is dan ook vaak uitdagender, omdat er altijd iets onverwachts kan gebeuren.

 

Verschillende soorten klimmen

Indoor klimstijlen

Binnen klimmen is veel al toprope of touwklimmen, voorklimmen en boulderen. Dit is wat de verschillende stijlen inhouden:

  • Toprope klimmen: Toprope, ook wel touwklimmen or naklimmen genoemd, is een stijl waar het touw al bovenaan de muur is opgehangen. Dit geeft zekerheid voor de klimmer en de zekeraar die op de grond staat.

  • Lead klimmen: Bij lead klimmen, of voorklimmen, neemt de klimmer zelf het touw mee naar boven, en zekert deze bij tijdelijke of vaste zekerpunten. 

  • Boulderen: Bij boulderen klim je op lagere rotsmuren en -blokken met meerdere overhangen en uitstulpingen. Dit wordt gedaan zonder klimharnas of touwen. Een crashpad onderaan de muur zorgt voor bescherming bij een val.

Outdoor klimstijlen

Buitenklimmen kent verschillende stijlen, waaronder het traditionele rotsklimmen, sportklimmen, outdoor boulderen, en meer. Elk van deze sporten vereist een eigen set aan skills en materiaal. 

  • Rotsklimmen: Een klimmethode waarbij klimmers tijdens het klimmen zich ankeren door uitrusting zoals moeren en nokken te plaatsen. Wanneer ze klaar zijn met klimmen wordt het materiaal weer verwijderd.

  • Sportklimmen: Bij sportklimmen wordt er een geplande route gevolgd die beschikt over permanente ankers in de rotswand.

  • Outdoor boulderen: Net zoals bij het binnen boulderen, wordt er geklommen over lagere natuurlijke rotsformaties, zonder touwen of klimharnassen. Vaak wordt er minder hoog geklommen en wordt er gebruik gemaakt van crashpads voor de veiligheid.

Aan de slag

Wat voor kleding draag je bij indoor klimmen

Voor binnenklimmen en wandklimmen heb je niet echt speciale kleding nodig. Comfortabele sportkleding zoals een sportbroek met stretch en een ademend T-shirt zijn al voldoende om lekker te klimmen.

 

Wat wél essentieel is zijn goede klimschoenen en een klimhelm. Sommige mensen brengen ook een pofzak, een zakje voor krijt of magnesiumpoeder, om hun grip te verbeteren. Materialen zoals een klimharnas en touwen kun je vaak huren bij de klimhal, of je kunt je eigen spullen meenemen. 

Wat voor kleding draag je bij outdoor klimmen

In tegenstelling tot binnenklimmen heb je voor buitenklimmen over het algemeen wél meer specifieke kleding nodig. Het beste kun je kiezen voor duurzame, rekkende broeken en vochtafvoerende tops. Klimschoenen met goede grip zijn cruciaal en natuurlijk ook een klimhelm van goede kwaliteit. Pofzakken voor krijtpoeder worden ook zeker aangeraden voor goede grip. 

Specifiek voor outdoor boulderen heb je een crashpad nodig om op te kunnen vallen, een krijtzak, speciale schoenen en een klimhelm. Voor hogere en langere klimtochten heb je touwen, klimharnassen en ander veiligheidsmateriaal nodig. Een hoogwaardige klimtas zorgt ervoor dat je ruimte hebt voor al je materialen en er makkelijk bij kan, ongeacht wat voor klimavontuur je begint.

Klimvaardigheid

Indoor klimmen

Over het algemeen is klimmen in een klimhal makkelijker voor beginners. Ten eerste zijn de routes en moeilijkheidsgraad op de klimmuur met kleur gecodeerd. Dat betekent dat je met makkelijkere routes kunt beginnen en vanzelf naar moeilijke klimroutes kunt werken. Ten tweede zijn er altijd medewerkers die je kunnen helpen. Daarnaast is ook het materiaal al klaar voor gebruik bij aankomst.

Outdoor klimmen

Rotsklimmen vereist vaak veel ervaring. De routes zijn niet uitgestippeld, waardoor je echt bent aangewezen op je eigen vaardigheid en beoordelingsvermogen bij het kiezen van een pad. Natuurlijke rotsen hebben ook een grote verscheidenheid aan grippen, wat het nog uitdagender kan maken. Als laatste moet je ook rekening houden met het weer, wat plotseling kan omslaan.

Veiligheid

Indoor klimmen

Wanneer je binnen klimt, zijn er strenge veiligheidsmaatregelen. De medewerkers controleren het materiaal regelmatig, en je bevindt je in een gecontroleerde omgeving wat betreft temperatuur en wind. Professionals staan stand-by met hulp en advies wanneer nodig.

Outdoor klimmen

Wanneer je buiten gaat klimmen ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Dit betekent dat je zelf moet zorgen dat je je materiaal controleert en dat deze in goede vorm is, zodat je voorbereid bent op noodgevallen. Alleen al voor deze reden is genoeg ervaring en vaardigheid belangrijk.

Clubs en sociale aspecten

Indoor klimmen

Indoor klimhallen hebben vaak een leuke en sociale sfeer. Het is een geweldige plek om lekker te sporten en om gelijkgestemden te vinden. Je kunt leren van anderen, kletsen met professionals en meedoen aan evenementen en wedstrijden.

Outdoor klimmen

Buiten rotsklimmen kan ook een hele leuke sociale ervaring zijn, maar het is wel vaker in kleinere groepjes. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad ligt de aandacht meer op de klim zelf en de natuur.

 

Kosten

Indoor klimmen

Om te klimmen in een klimhal heb je vaak een abonnement nodig of betaal je een toegangsprijs. Vaak kun je materiaal zoals touwen of een klimharnas huren, dus je hoeft niet meteen duur materiaal aan te schaffen.

Outdoor klimmen

Voor rotsklimmen in de natuur heb je je eigen materiaal nodig en de aanschaf daarvan zal wat duurder zijn. Wanneer je je eigen materiaal eenmaal bezit is het klimmen zelf vaak geheel gratis.

Fysieke en mentale voordelen

Indoor klimmen

Met indoor klimmen train je het hele lichaam. Je verbetert je flexibiliteit terwijl je verschillende spiergroepen sterker maakt. Terwijl je je aandacht focust op het klimmen, laat je de stress van de dag los, waardoor je makkelijker ontspant.

Outdoor klimmen

Fysiek gezien is buitenklimmen vergelijkbaar met de voordelen van binnenklimmen, met wat extra elementen. Het balanceren op ongelijke rotsformaties vereist ingewikkelder voetenwerk en sterkere en stabielere buikspieren. De natuur is onvoorspelbaar, waardoor je je inzicht en het oplossen van problemen extra traint. Daarnaast is het algemeen bekend dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor je humeur. Genieten van een wijds uitzicht of je begeven in de natuur brengt een mentale rust die je bij indoor klimmen wellicht niet hetzelfde ervaart.

Seizoensgebonden

Indoor klimmen

Een van de voordelen van binnen klimmen is dat je hier het hele jaar mee door kan gaan. Of het nu regent, sneeuwt of er een felle zon aan de hemel staat, in de gecontroleerde omgeving van de klimhal heb je hier geen last van. Dankzij deze constante omgeving is het makkelijk om te blijven oefenen en je vaardigheden te verbeteren.

Outdoor klimmen

Vanwege veiligheidsredenen wordt er vaak alleen buiten geklommen in goede weersomstandigheden. Je plannen kunnen in duigen vallen door storm, hevige wind, extreme hitte en meer. Voor veel klimmers zijn veranderingen in omstandigheden juist een onderdeel van de aantrekkingskracht van buitenklimmen, omdat ze een extra uitdaging en gevoel van avontuur aan de ervaring toevoegen.

De uitrusting voor je beste klim

Klimmen in een klimhal is een gecontroleerde ervaring. Dit maakt het een goed startpunt voor beginners die een makkelijke manier zoeken om regelmatig te kunnen klimmen. Outdoor klimmen daarentegen geeft een meer authentiek en ruiger gevoel, geschikt voor degenen die graag hun vaardigheden naar een nieuw niveau willen tillen. De keus voor indoor versus outdoor klimmen ligt geheel bij jezelf.

Bij The North Face hebben we een brede collectie aan tops, broeken, jassen en andere accessoires die perfect geschikt zijn voor zowel indoor als outdoor klimavonturen. Dus ongeacht of je net begint met klimmen, of al een echte pro bent, je vind bij ons zo'n beetje alles om je volgende klim je beste klim ooit te maken.