Je koffer inpakken: de beste tips

 

Alles wat je moet weten over hoe je je koffer efficiënt inpakt, zodat je stressvrij op reis kunt gaan.

Gaat je langverwachte avontuur bijna beginnen? Als je weet hoe je je koffer op de juiste manier moet inpakken, is de dag voor je vertrekt een stuk relaxter. Je bent niet alleen sneller klaar met inpakken, het scheelt ook nog eens heel veel stress. Zeker als je een kleine koffer wilt meenemen. 

De voorbereiding

Goed inpakken betekent goed vooruitdenken. Daarom begint het allemaal met een checklist met wat je allemaal in je koffer of reistas wilt meenemen. Pak pen en papier en maak een lijst van alles wat je nodig hebt. Tijdens het inpakken kun je al die items afvinken. 

Zo'n lijst biedt twee voordelen. Ten eerste zorgt een lijstje ervoor dat je niets vergeet en dwingt het je om uitgebreid na te denken over wat je wilt meenemen. En ten tweede zorgt het ervoor dat je niet teveel meeneemt. Als je klaar bent met je lijst, kun je er nog eens goed naar kijken en besluiten wat je niet hoeft mee te nemen. 

Kijk tot slot ook nog even naar hoe je het gewicht wilt verdelen over je koffer voordat je begint met inpakken. Dit is een essentiële stap als het gaat om hoe je een koffer op de juiste manier inpakt. Zwaardere items moeten dicht bij de wielen zitten, zodat de koffer gemakkelijker kan rollen. Als je zware spullen bovenin inpakt, kan je koffer namelijk omvallen. En vergeet niet te letten op eventuele bagagebeperkingen als je gaat vliegen.

Kleding oprollen

Vaak nemen kleren het grootste deel van de ruimte in je reistas in beslag. Hoe kun je dus je kleren het meest efficiënt inpakken? Een populaire methode is de roltechniek. In plaats van ze op te vouwen, kun je je kleren oprollen. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar zo houd je ze ook nog eens kreukelvrij. Ook kun je nu makkelijker bij je kledingstukken omdat je ze naast elkaar kunt stapelen, in plaats van alles boven op elkaar te leggen.

Zorg er vervolgens voor dat je ze in de juiste volgorde inpakt. Plaats zwaardere kledingstukken zoals broeken en jassen onderaan, en lichtere items zoals shirts en jurken bovenaan. 

Neem opnieuw de tijd om je spullen te bekijken terwijl je inpakt. Te veel 'nice-to-haves' kunnen leiden tot een te volle koffer. Met mixen en matchen voorkom je bijvoorbeeld dat je teveel inpakt.

Maak slim gebruik van lege ruimtes

Soms ziet een koffer er vol uit, maar zijn er toch nog wat lege ruimtes die niet direct opvallen. Schoenen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om sokken, riemen of andere kleine items in te stoppen. (En vergeet niet om je schoenen in een schoenenzak of plastic zak te doen om andere items schoon te houden.) 

Houd alles netjes met packing cubes

Wil je je koffer inpakken zonder dat alles na een tijdje door elkaar komt te zitten? Gebruik dan packing cubes. Dit zijn kleine stoffen vakjes of zakjes die in je reistas passen. Je kunt zelf bepalen wat je in elk zakje stopt, zoals bovenkleding in één cube en je onderkleding in een andere. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om zonder stress belangrijke reisaccessoires in te pakken.

Houd je toiletartikelen bij elkaar

Je toiletspulletjes zijn soms lastig in te pakken. Je moet er gemakkelijk bij kunnen, maar ze moeten tegelijkertijd goed ingepakt worden om lekkages te voorkomen. Gebruik een toilettas en stop deze op een plek waar je gemakkelijk bij kunt. Houd rekening met de regels omtrent vloeistoffen als je gaat vliegen. Wikkel een plastic zak om je toilettas voor extra bescherming tegen lekken. Parfums en aftershave hebben misschien wel een extra plastic verpakking nodig als je ze meeneemt.

Geavanceerde inpaktechnieken voor de ervaren inpakker

Heb je de basisprincipes van hoe je koffers moet inpakken onder de knie? Bekijk dan deze extra tips om je inpaktechniek naar een hoger niveau te tillen.

Wees de baas over je ruimte.

Elke koffer is anders, dus kijk goed naar de unieke structuur van je koffer. Sommige koffers hebben bijvoorbeeld ritszakken aan de buitenkant. Deze kunnen worden gebruikt voor items waar je snel bij moet kunnen, zoals reisdocumenten of een boek voor een lange vliegreis.

Je kunt zelfs de lege ruimtes tussen de handvatten gebruiken. Kleine items zoals ondergoed of sokken passen daar perfect.

Je wilt een riem meenemen, maar je hebt geen ruimte meer in je schoenen? Doe je riem gewoon om je koffer. Deze professionele manier bespaart ruimte en helpt je riem in vorm te houden. Zo voorkom je barsten en beschadigingen die kunnen ontstaan bij het strak oprollen van de riem.

En tot slot, als je hoeden wilt meenemen, laat de ruimte aan de binnenkant dan niet leeg. Je sokken, sjaals en ondergoed passen er misschien wel prima in.

Houd alles schoon met waszakken

Van plan lang op reis te gaan? En je weet niet hoe lang je geen wasmachine tot je beschikking hebt? Overweeg dan om een of twee waszakken mee te nemen. Leeg nemen ze weinig ruimte in en ze houden je vuile kleding gescheiden van je schone tijdens de reis.

H3: Sieraden

Kleine sieraden kunnen gemakkelijk kwijtraken in de hoekjes van een koffer. Gebruik daarom een pillendoosje om je oorbellen, ringen en kettinkjes in op te bergen. En zo voorkom je ook nog eens dat alles in een warboel raakt.

Opladers

Neem je elektronica mee? Houd er rekening mee dat bepaalde elektronica in je handbagage moet als je gaat vliegen, dus check altijd de regels van je luchtvaartmaatschappij. 

Opladers en kabels kunnen opgerold en opgeborgen in brillenkokers bij je incheckbagage. Zo blijven ze beschermd en bespaar je ruimte.

Veiligheid

Houd de spullen in je koffer veilig met een TSA-goedgekeurd slot. Als je gaat vliegen, kan de beveiliging je koffer openen en controleren zonder je slot te breken.

En vergeet tot slot niet om een label met je naam en contactgegevens aan je koffer te bevestigen. Zo komt je koffer altijd weer bij je terug mocht hij kwijtraken.

Perfect ingepakt voor een perfecte reis

Een koffer efficiënt leren inpakken betekent georganiseerd, strategisch en slim zijn in elke fase. Een checklist opstellen, alle kleine hoekjes en gaatjes opvullen, kleding oprollen, packing cubes gebruiken, je toiletartikelen voorzichtig opbergen en de balans van al je items kunnen een groot verschil maken. 

En vergeet tot slot niet om wat ruimte over te laten voor souvenirs of andere spullen die je tijdens je reis zou kunnen oppikken. Als je al voor vertrek een propvolle koffer hebt, kan het lastig zijn om leuke herinneringen of cadeautjes mee te nemen.

Bij The North Face hebben we alle rugzakken, bagage, reistassen en andere uitrusting die je nodig hebt voor een geweldige reis. Ga je kamperen? Bekijk dan onze tenten, slaapzakken en technische rugzakken. Of lees meer over de beste rugzak voor je avontuur. Waar je ook naartoe gaat, wij hebben de uitrusting om jouw ervaring geweldig te maken.