Top tips voor wandelen in de regen

 

Regen hoeft je buitenavonturen niet te bederven. Met de juiste uitrusting en voorbereiding kan wandelen in de regen zelfs een onvergetelijke ervaring zijn. Bij The North Face is ons mantra "Stop nooit met ontdekken™". Van topatleten in extreme omstandigheden tot weekendwandelaars die nat weer moeten trotseren, in deze gids vind je alles wat je nodig hebt voor je volgende wandelavontuur. 

Wat te dragen als je gaat wandelen in de regen

Als je in de regen gaat wandelen, is een waterdichte buitenlaag essentieel. Effectieve lagen kleding zorgen voor een comfortabele lichaamstemperatuur, waardoor vocht in je kleding wordt tegengehouden. Waterdichte stoffen zijn niet altijd ademend, dus denk zorgvuldig na bij het kiezen van materialen. 

Een handige manier om je lagen te bekijken is in drie categorieën: basislaag, tussenlaag en buitenlaag.

Wat is een basislaag?

De basislaag is de kledinglaag die het dichtst bij je huid zit. Kies een lichtgewicht, vochtafvoerend materiaal. Als je begint te transpireren, houdt deze laag je droog door vocht weg te voeren van de huid.

Voor meer informatie over hoe je een perfecte basislaag kiest, kun je onze handige gids raadplegen die je garandeert dat je de beste basislaag kiest voor jouw behoeften.

Wat is een tussenlaag?

Een tussenlaag is een extra isolatielaag. Fleece en merinowol zijn veelgebruikte materialen die warmte dicht bij je lichaam vasthouden, maar nog steeds ventilatie toelaten. 

Wat is een buitenlaag?

De buitenste laag is je barrière tegen de elementen, dus een waterdichte en winddichte stof is essentieel. Als je voor een lichtgewicht regenjas gaat, kun je de jas gemakkelijk meenemen in je tas en aantrekken als het begint te regenen.

Schoenen voor wandelen bij nat weer

Een andere belangrijke overweging voor wandelen bij nat weer is de keuze van je schoenen. Kies wandelschoenen of schoenen die waterdicht zijn. Zoek ook naar zolen met goede tractie, want je zult over natte paden en rotsen lopen. 

The North Face heeft een assortiment waterdichte wandellaarzen en -schoenen die gebruikmaken van onze unieke technologie om je prestaties te maximaliseren. FuturelightTM is onze allerbeste ademende waterdichte technologie. Het is een innoverende technologie die de prestaties van wandelkleding, inclusief schoeisel, verbetert om je fris en droog te houden.

Wandeluitrusting

Naast je kleding en schoeisel zijn er nog andere items van je uitrusting die kunnen helpen bij het wandelen in de regen:

  • Regenhoes voor je rugzak: Deze bedekt de bovenkant van je rugzak om je spullen droog te houden.

  • Wandelstokken: Deze helpen je je evenwicht te bewaren en voorkomen dat je uitglijdt op natte paden.

  • Hoofdlamp of zaklamp: Handig bij omstandigheden met weinig licht om het pad voor je te verlichten. 

  • Eerste hulp kit: Een EHBO-doos is nuttig op elke trektocht, maar is extra belangrijk als je gaat wandelen in natte omstandigheden.

Houd ook rekening met eventuele accessoires die je nodig hebt, zoals een waterfleshouder of een crossbody-tas om ervoor te zorgen dat je alles bij je hebt op je volgende trektocht.

Hou je voeten droog bij wandelen in de regen

Om je schoenen droog te houden tijdens het wandelen in de regen, is een zorgvuldige keuze van schoeisel en een beetje voorbereiding vooraf nodig. Hier zijn onze beste tips om je voeten droog te houden als je in nat weer op stap gaat:

Draag waterdichte wandelschoenen of - laarzen

Het belangrijkste wat je kunt doen om je voeten droog te houden, is kiezen voor hoogwaardige wandelschoenen of -laarzen met een waterdichte barrière.

Behandel je schoenen met een waterafstotend middel

Waterafstotende lagen zijn handig tegen een regenbui, omdat ze ervoor zorgen dat het water van je schoenen afloopt in plaats van dat het in het bovenwerk trekt. 

Vermijd het lopen door plassen en beekjes

Het is niet altijd mogelijk en het klinkt misschien voor de hand liggend, maar probeer onnodige onderdompeling in water te vermijden. 

Droog je schoenen

Als je schoenen nat worden, moet je ze zo snel mogelijk proberen te drogen. Haal je inlegzolen eruit en laat ze aan de lucht drogen.

Draag gamaschen

Gamaschen, ook wel gaiters of beenbeschermers, zijn een stuk stof dat de ruimte tussen je broek en de bovenkant van je laarzen bedekt. Ze zijn een geweldige manier om te voorkomen dat er water via de enkel je schoenen binnensijpelt. 

Beste jassen voor wandelen in de regen

Let bij het kiezen van een regenjack op waterdichtheid, pasvorm en functies.

Waterdicht maken 

Zorg ervoor dat je de terminologie correct begrijpt. Waterbestendige en waterafstotende jassen zijn alleen ontworpen voor een korte regenbui. Waterdicht verwijst naar stoffen die ondoordringbaar zijn voor water. Sommige waterdichte stoffen kunnen onvoldoende ademen, waardoor je gaat zweten. De combinatie van waterdichtheid en ademend vermogen is de belangrijkste factor bij de keuze van je jas.

Pasvorm 

Een slecht passende jas kan oncomfortabel en onpraktisch zijn. Ga voor een jas die over je andere lagen past en die je volledige bewegingsvrijheid biedt, zonder te ruim te zijn.

Eigenschappen

Waterdichte stoffen zijn niet het enige waar je op moet letten bij het kiezen van je jas. Waterdichte naden en ritsen zijn essentieel voor zware regenval. Verstelbare manchetten en capuchons helpen je ook om het weer te trotseren.

Ontdek het volledige assortiment ademende waterdichte jassen van The North Face. Je vindt hier alles wat je nodig hebt om droog te blijven als je gaat wandelen, of het nu in de stad of in de wildernis is.

Wandelen in de regen: veiligheidstips

Je veiligheid is topprioriteit als je gaat wandelen in de regen. Hier zijn een paar veiligheidstips voor buitenavonturen in nat weer:

  • Let op je omgeving: Kijk uit voor gladde paden en rotsen.

  • Trek er op uit met een vriend(in): Het is altijd een goed idee om iemand mee te nemen op je wandeltocht, vooral in natte omstandigheden.

  • Communicatie: Vertel iemand waar je naartoe gaat en hoe lang je verwacht weg te blijven. Zo kan iemand je zoeken of alarm slaan als je niet op tijd terug bent.

  • Wees erop voorbereid dat het weer kan veranderen: Zelfs als de weersvoorspelling er goed uitziet, is het altijd een goed idee om regenkleding en andere benodigdheden in te pakken.

Wandelen in de regen kan heel leuk zijn, maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Bij The North Face hebben we een lange geschiedenis in het uitrusten van avonturen voor allerlei buitensporten, in elk denkbaar weertype. Weer of geen weer, wij zijn er voor jou! Pak je jas, controleer de weersvoorspelling en ga erop uit.