Hoe moeten wandelschoenen passen?

 

Of je nu kiest voor lage wandelschoenen of de extra enkelondersteuning van wandellaarzen verkiest, hier lees je alles over hoe je het perfect passende paar vindt.

Wanneer je wandelt in de natuur wil je je helemaal kunnen ontspannen, en van de omgeving genieten. Dit kan al snel moeilijk worden als je slechtzittende schoenen draagt, of wanneer je wandelschoenen ongemak veroorzaken.

In dit artikel zetten we de beste tips op een rijtje zodat je wandelschoenen altijd comfortabel aanvoelen, zelfs op de langste trektochten. Of je nu op zoek bent naar een betrouwbaar paar wandelschoenen voor heren of stoere dameswandelschoenen met de laatste technologie, wij helpen je het juiste paar te vinden.

Hoe kies je de juiste maat van wandelschoenen

Als het op wandelschoenen aankomt, is het belangrijkste dat ze goed aansluiten: niet te strak, en niet te los. Te strakke schoenen zitten oncomfortabel en kunnen voor blaren zorgen. Wanneer je schoenen dan weer te los zitten, kunnen je voeten rondglijden in de schoen. Dit kan wrijving en ongemak veroorzaken. 

Hoe strak moeten wandelschoenen dan juist zijn? De perfecte schoen houdt de voet goed op z'n plaats, met genoeg ruimte bij de tenen om deze comfortabel te kunnen bewegen. Een algemene regel is dat een vingerbreedte tussen de langste teen en de voorkant van de schoen genoeg ruimte is. 

Vind de juiste wandelschoen voor de vorm van je voet

Voeten zijn er in alle vormen en maten. Daarom is het juist zo belangrijk om de vorm van je voet in gedachten te houden wanneer je een nieuw paar wandelschoenen koopt.

 • Brede voeten: Als je bredere voeten hebt is het belangrijk dat je wandelschoenen kiest die ontworpen zijn voor bredere voeten. Deze hebben vaker extra ruimte bij de tenen en in het midden, zodat ze beter aansluiten op brede voeten.

 • Smalle voeten: Het tegenovergestelde is nodig wanneer je smalle voeten hebt. Kies dan merken die slankere voetprofielen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de schoen niet te los zit en er geen overbodige ruimte ontstaat tussen de voet en de schoen.

 • Hoge wreef: Wanneer je een hoge wreef of voetboog hebt, zorg dan dat je wandelschoen goede voetboogondersteuning heeft. Dit zorgt ervoor dat je gewicht beter verdeeld wordt over de voet en spanning in de wreef vermindert, wat voetpijn voorkomt.

Platte voeten: Voor wandelaars met een lage wreef of platvoeten is stabiliteit het belangrijkst. Hiervoor zijn schoenen met een ondersteunende middenzool en een versterkte hielkap de beste optie. Je kunt ook kiezen voor een paar waar je gemakkelijk speciaal ontworpen inlegzolen aan kunt toevoegen.

 

Verschillende soorten wandelschoenen en enkelondersteuning

Wandelschoenen zijn er in hoge en lage stijlen. Het verschil zit in de hoeveelheid enkelondersteuning die je kan verwachten. Over het algemeen zijn hoge wandelschoenen beter geschikt voor moeilijk terrein, omdat de extra ondersteuning verzwikte enkels helpt voorkomen.

 • Lage wandelschoenen: Deze stijl is een goede keus voor makkelijkere wandelingen over goed onderhouden wandelpaden.

 • Middelhoge wandelschoenen: Deze optie is geschikt als je iets meer ondersteuning en balans zoekt. Over het algemeen zijn middelhoge wandelschoenen het best geschikt voor uitdagende wandelingen en meerdaagse tochten.

 • Hoge wandelschoenen: Als je vaak met een zware rugzak op pad gaat en graag de wildernis ontdekt, dan zijn hoge wandelschoenen de beste optie voor jou.

Verschillende sluitingen voor wandelschoenen

Een belangrijk kenmerk om te overwegen als het aankomt op pasvorm en comfort is welke sluiting de schoen gebruikt. De meest voorkomende sluitingen zijn:

 • Veters: De beste keus zijn sterke anti-slip veters die een goede grip bieden.

 • Klittenband: Met klittenband kun je je schoenen snel en gemakkelijk aanpassen. Het heeft echter niet de precisie die veters bieden, waardoor ze soms minder strak zijn als je zou willen.

 • Snelveters: Snelveters, of lock laces, werken met een klemsysteem waardoor je ze snel strak trekt en vastzet.

 • BOA® Fit System: Het BOA® systeem gebruikt een draaidop om dunne stalen kabels aan te trekken. Zelfs met handschoenen aan is dit systeem makkelijk te gebruiken.

   

Wandelschoenen passen: Stap voor stap

Vaak kopen mensen een paar wandelschoenen die in de winkel goed passen, om vervolgens bij het dragen te ontdekken dat ze toch oncomfortabel zitten. Daarom is het belangrijk dat je bij het passen probeert de omstandigheden van je wandeling na te bootsen, om er zeker van te zijn dat dit het juiste paar is.

 • Tijdstip: Je voeten kunnen uitzetten in de loop van de dag. Daarom is het beter om wandelschoenen te passen in de middag of na een lange wandeling.

 • Draag wandelsokken: Zorg dat je dezelfde soort sokken draagt bij het passen van nieuwe schoenen als wanneer je gaat wandelen.

 • Loop een rondje: Zorg dat je de tijd neemt om de schoen even aan te hebben en rond te lopen voordat je ze koopt. De schoen moet comfortabel zitten, je goed ondersteunen, niet te los te zitten noch wrijven aan de hiel.

 • Hellingen nabootsen: Veel outdoorwinkels hebben kleine hellingen en platformen om schoenen op te testen. Loop een paar keer deze hellingen op en af. Wanneer je naar beneden loopt mogen de tenen de voorkant van de schoen niet raken, en bij het omhoog lopen mogen je voeten niet in de schoen glijden.

Wandelschoenen inlopen

Zelfs de beste wandelschoenen gaan anders aanvoelen wanneer je ze op wandeltochten gaat gebruiken. Daarom is het belangrijk dat je je schoenen inloopt voordat je op lange wandelingen gaat. Begin met korte tochtjes en voer langzaam de afstand en moeilijkheidsgraad op. 

Dit zorgt ervoor dat de schoen zich gaat vormen naar je voet. Zo kan je ook potentiële problemen thuis oplossen, en niet op een meerdaagse trektocht.

Vind de perfecte wandelschoenen

Door het juiste paar wandelschoenen te vinden, kun je het verschil maken tussen een pijnlijke wandeling of een geweldig avontuur. Neem de tijd om nieuwe wandelschoenen uit te zoeken, wees geduldig, en luister naar je voeten.

The North Face heeft een brede collectie duurzame wandelschoenen, sneakers, en benodigdheden voor elke outdoor gelegenheid. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor al je avonturen.