De beginnersgids voor een goede wandeluitrusting

 

We kunnen je bijna garanderen dat eens je je eerste opwindende trektocht hebt meegemaakt, je naar meer zult snakken. Daarom is het belangrijk dat je de juiste wandeluitrusting hebt, meteen vanaf het begin. Het is een investering in je gezondheid en plezier waar je nooit spijt van zult krijgen.

Dus als je je afvraagt hoe je moet beginnen met wandelen, vooral wat betreft uitrusting, lees dan verder. We hebben onze essentiële checklist samengesteld van wandeluitrusting voor dames en heren die je mee moet nemen als je het pad op gaat.

Wandelschoenen 

Wandelen is vooral een inspanning voor je voeten, dus veilige, comfortabele wandellaarzen zijn je eerste prioriteit. Enkellaarzen bieden maximale bescherming, maar kunnen zwaar zijn tijdens lange wandeltochten. Professionele wandelschoenen zijn ideaal voor lange wandelingen op relatief stevige oppervlakken.

Waar je op moet letten bij wandelschoenen hangt af van de stijl van de trektochten die je van plan bent te maken. Denk aan de volgende factoren:

 • Een goede pasvorm. Pas je schoeisel voordat je op pad gaat. Maak er een korte wandeling in, en draag hierbij je wandelsokken. Je voelt meteen of ze te los of te strak zitten. Denk eraan dat je op zoek bent naar een goede pasvorm met een beetje vrijheid, want je voeten zullen opzwellen na uren lopen. Als je je schoenen online koopt, check dan het retourbeleid van de verkoper.

 • Grip. De zool moet stevig maar flexibel zijn, met flinke noppen zodat elke stap betrouwbaar is. De dikte van de zool beïnvloedt ook de isolatie als je op bevroren grond loopt, bijvoorbeeld.

 • Waterdichtheid en ademend vermogen. Kies waterdichte schoenen als je gaat wandelen in nat weer of op vochtig terrein. Schoenen met een ademend en waterafstotend FUTURELIGHT™-membraan beschermen tegen regen, maar laten tegelijk het vocht binnenin ontsnappen. De hoogte van je schoen speelt ook een rol bij waterdichtheid als je rond plassen of beekjes wandelt. 

 • Isolatie. Als je naar buiten gaat in de kou, is isolatie van vitaal belang. Als je echter in warme omstandigheden gaat wandelen, kies dan voor iets lichters.

 • Enkelondersteuning. Buiten de wandelpaden, waar je over rotsen en losse stenen moet klauteren, kan je gemakkelijker uitglijden. Stevige laarzen met enkelsteun kunnen verstuikingen en kneuzingen van je enkels voorkomen.

Vergeet niet een goed paar wandelsokken te dragen en neem een reservepaar mee in een plastic zak. Er gaat niets boven een fris paar sokken halverwege een lange wandeling.

Geschikte kleding

Er is geen perfect antwoord op de vraag "Wat is goede wandelkleding?" Het hangt enorm af van het terrein en de omstandigheden. Wandelen in de zomer op Corsica vergt andere dingen dan een winterwandeling in Schotland. Er gelden echter altijd enkele algemene regels voor wandelkleding:

 • Lagen. Het basisprincipe van een goede wandeloutfit is je kleden in verschillende lagen. Naarmate je stijgt en daalt en het weer verandert, zullen je behoeften veranderen. Draag standaard een basislaag en neem een paar T-shirts of tops met lange mouwen mee in je rugzak. 

 • Ademend vermogen. Je gaat sowieso zweten tijdens je wandeling, zelfs in koude omstandigheden. Ademende kleding helpt om vocht van je lichaam af te voeren en je droog te houden.

 • Waterbestendigheid. Een waterdicht jack is altijd handig, maar controleer de weersvoorspelling om te zien of je het nodig hebt. Een lichtgewicht jasje kan een goed compromis zijn.

 • Zichtbaarheid. Als je in de wildernis bent, draag dan een felle kleur die contrasteert met het omringende landschap. Het kan zelfs je leven redden als je ooit verdwaald raakt.

 • Geschikt voor de weersomstandigheden. Je moet weten of je een volledig geïsoleerde jas of een lichte waterdichte laag nodig hebt. Zoek informatie op over je bestemming in het betreffende seizoen voordat je vertrekt.

Ondersteuning. Wandeluitrusting voor zowel dames en heren is meestal identiek, maar zorg ervoor dat je een geschikte sportbeha draagt als je denkt dat je die nodig hebt. Lange wandeltochten kunnen ongemak veroorzaken als je een gewone beha draagt.

Rugzak

Gebruik een rugzak die geschikt is voor het soort wandeltocht dat je gaat maken. Belangrijkste factoren zijn:

 • Capaciteit. Voor korte wandelingen heb je maar een paar lichte kledingstukken nodig en de hieronder genoemde items. Als je onderweg gaat overnachten of wisselvallig of extreem weer verwacht, heb je een grotere rugzak nodig.

 • Pasvorm en comfort. Zoek een rugzak met verstelbare schouderbanden, een gewatteerd rugpaneel en een heupgordel.

 • Gewicht. Kies voor een rugzak die licht en toch duurzaam is. Vergeet niet dat het gewicht van je rugzak bijdraagt aan de last die je zult dragen.

 • Toegankelijkheid en organisatie. Meerdere vakken en zakken voor eenvoudige organisatie zijn altijd handig.

Hydratatiesysteem

Je regelmatig hydrateren is van vitaal belang, dus kies een systeem waarmee je gemakkelijk je water kunt drinken terwijl je onderweg bent. Een fles binnen handbereik aan de buitenkant van je rugzak is meestal prima. Je kunt echter ook rugzakken met een drinksysteem vinden waarmee je kunt drinken zonder te stoppen.

Eten

Snacks zijn een geweldige manier om je energieniveau op peil te houden tijdens een lange wandeling. Neem noten, fruit (vers of gedroogd), energierepen of andere snacks mee om op te knabbelen terwijl je aan het wandelen bent. Je hebt ook om de paar uur een stevige maaltijd nodig. Denk eraan dat blikjes en lunchboxen extra gewicht toevoegen, dus overweeg hersluitbare boterhamzakjes die je kunt hergebruiken.

Navigatie

Zorg ervoor dat je een papieren kaart van het gebied hebt en dat je weet hoe je die moet lezen. Met je telefoon of een GPS-apparaat kom je een heel eind. Maar natuurlijk zijn hun batterijen niet eindeloos, kunnen ze het signaal verliezen of beschadigd geraken. Houd je kaart bij de hand en controleer regelmatig je locatie hierop.

Wandelstok(ken)

Veel wandelaars gebruiken een of twee wandelstokken tijdens langere wandelingen. Ze hebben meerdere voordelen, waarvan de belangrijkste is dat ze je knieën, enkels en rug ontlasten. Op ruwe oppervlakken kunnen ze je meer contactpunten met de grond geven, wat je stabiliteit ten goede komt. Ze kunnen ook worden gebruikt om doornstruiken, bladeren en brandnetels opzij te duwen.

Zonnebescherming

Onderschat nooit de kracht van de zon, zelfs niet wanneer het koud is. Smeer je in met zonnebrandcrème als het zonnig is wanneer je op pad gaat, maar neem het ook mee, want het kan nodig zijn om een extra laag aan te brengen later in de dag. Een hoedje of pet kan je gezicht en nek helpen beschermen tegen zonnebrand. En vergeet je zonnebril niet - gepolariseerde zonnebrillen zijn het beste.

EHBO-kit en noodsignalen

Bereid je altijd voor op het ergste, vooral als je ver van de bewoonde wereld gaat wandelen. Ten minste één lid van je groep moet een basis EHBO-kit hebben, met pleisters, verband, antiseptische crème en een tourniquet. 

Reken niet enkel op je telefoon om hulp in te roepen. Neem een zaklamp, een spiegel, een fluitje en een felgekleurde vlag mee zodat je de aandacht van mensen kunt trekken - of ze je nu zoeken of niet.

Shop je The North Face wandeluitrusting

Op het gebied van wandelschoenen, tassen en kleding heeft The North Face alles in huis wat je maar nodig kunt hebben. Bekijk onze wandelcollecties voor heren, dames en kinderen voor al je essentiële outdoorkleding en -uitrusting.