Wat zijn de beste wandelschoenen?

 

Of je nu een korte wandeling maakt in de namiddag of onbekende paden verkent, de beste wandelschoenen zijn comfortabel, duurzaam, ondersteunend en beschermend. Bij het kopen van wandelschoenen moet je rekening houden met je schoenmaat en de pasvorm van de schoenen.

Een stevig paar wandel- of trekkingschoenen is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van elke wandeltocht, dus zorg ervoor dat je een overwogen keuze maakt met jouw eigen behoeftes in het achterhoofd. Als het gaat om waar je op moet letten bij het kiezen van wandelschoenen, dan moet je zeker de lengte van je reis en het type terrein waarop je gaat lopen in gedachten houden.

Een paar lichtgewicht wandelschoenen zijn geschikt voor goed onderhouden wandelpaden of paden in het laagland. Als je op een meer uitdagende, gladde ondergrond wandelt, kies dan schoenen met een rubberen profiel dat superieure grip en tractie biedt. Een bovenwerk van mesh, tricot of leer houdt de schoen stevig rond je voet en zorgt voor optimale ventilatie. 

Als je van plan bent een nieuwe piek te beklimmen of rotsachtig, oneffen terrein te bewandelen, dan zijn een paar Trekkingschoenen voor Heren, of een stevig paar Trekkingschoenen voor Dames misschien beter geschikt voor je avontuur.

Zijn tennisschoenen goed om te wandelen? 

Tennisschoenen zijn geschikt om korte afstanden mee te lopen, maar ze zijn niet ideaal voor dagelijkse wandelingen op lange termijn. Hoewel tennisschoenen zo zijn ontworpen dat ze zijwaarts kunnen bewegen en snel kunnen stoppen, zijn ze meestal platter en bieden ze minder bescherming voor je hiel dan wandelschoenen. 

Standaard sportschoenen, waaronder tennisschoenen, zijn speciaal ontworpen om externe stabiliteit te bieden aan je voeten, zodat ze bestand zijn tegen intensief spel op de tennisbaan. Wandel- of trekkingschoenen zijn echter een betere optie als je op pad gaat.

Wandelschoenen moeten licht en ondersteunend zijn en extra demping in de zolen hebben. Voldoende ondersteuning van de voetboog is een must om ervoor te zorgen dat je voeten in een natuurlijke, hiel-tot-teen beweging rollen. Met de juiste wandelschoenen moet je in staat zijn om kilometers te wandelen, met weinig tot geen ongemak. 

Zijn CrossFit schoenen goed om te wandelen? 

Nee, CrossFit schoenen zijn zeker niet ideaal om lange afstanden te lopen, omdat ze niet voldoende demping bieden voor je zool of voetbed, wat ongemak kan veroorzaken. Hoewel CrossFit sportschoenen uitstekend geschikt zijn voor allerlei sporten, zijn ze vaak platter dan standaard wandelschoenen en bieden ze dus weinig tot geen ondersteuning aan de enkel.

Wandelschoenen zijn ideaal omdat ze veel flexibeler zijn en zo zijn ontworpen om de voet te ondersteunen wanneer deze de grond raakt en met de tenen beweegt in een repetitieve beweging. CrossFit-schoenen zijn daarentegen veel dikker, zodat ze geschikt zijn voor sporten met veel impact, zoals hardlopen en intensieve krachttraining. De demping van wandelschoenen is geconcentreerd op de hiel om de schokdemping in deze zone te optimaliseren, zodat ze tegen een stootje kunnen.

Zijn trailschoenen goed om te wandelen? 

Trail schoenen, of trailrunners, zijn uitstekende wandelschoenen omdat ze aanzienlijk steviger zijn dan de meeste lichtgewicht hardloopschoenen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat hardlopen en wandelen verschillende ondersteuning vereisen en trailschoenen bieden over het algemeen voldoende ondersteuning van de voetboog voor het lopen van lange afstanden. 

Welke schoenen zijn comfortabel om de hele dag in te lopen? 

De beste schoenen om de hele dag in te lopen moeten goed rond je voet passen, zich aanpassen aan de vorm van je voet en voetboog en gemaakt zijn van ademend materiaal dat geen vocht vasthoudt. Tijdens een lange wandeling kun je overwegen schoenen te dragen die een halve maat groter zijn dan je normale maat. 

Je vraagt je misschien af wat de beste schoenen zijn om lange afstanden mee te lopen. Als je goede schoenen wilt om de hele dag op pad te gaan, let dan goed op de ondersteuning van de voetboog en schokabsorptie. 

Waar kan ik wandelschoenen laten aanmeten? 

Om de juiste pasvorm te bepalen moet je naar een professionele winkel gaan om je voet te laten opmeten met behulp van een Brannock-apparaat, het standaard instrument om voeten te meten over de hele wereld. In een noodgeval kun je je voet ook meten met een liniaal. 

Kijk in onze maattabel om de juiste pasvorm voor jou te vinden. Denk eraan dat je soms dikkere sokken kan dragen of voor een binnenzool kunt kiezen om de schoen op te vullen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, denk er dan aan dat je best een maatje groter kan nemen. Schoenen die iets te groot zijn kun je altijd opvullen, maar aan wandel- of trekkingschoenen die te klein zijn, kun je niet veel meer doen. 

Zijn trekkingschoenen noodzakelijk? 

Trekkingschoenen zijn niet noodzakelijk, maar speciale wandelschoenen of trailrunners zijn een absolute must. Bovendien zijn ze op elk terrein een zachter en flexibeler alternatief voor trekkingschoenen. 

Wandelschoenen zijn speciaal ontworpen om jouw voeten te beschermen en droog te houden. Bovendien geeft een sterke rubberen zool je een goede grip op een gladde of zelfs betonnen ondergrond, zodat je minder kans maakt om te vallen als je op pad bent.

Moeten wandelschoenen worden ingelopen? 

Je moet zeker de tijd nemen om je wandelschoenen in te lopen om de juiste pasvorm te creëren voordat je op pad gaat. Onthoud dat verschillende boots uiteenlopende hoeveelheden tijd nodig hebben om ze in te lopen. Met leer gevoerde laarzen hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om zachter te worden in vergelijking met lichtgewicht alternatieven. 

Als je je schoenen inloopt, begin dan met ze thuis te dragen. Het belangrijkste is om ook de wandelsokken en specifieke inlegzolen te dragen die je van plan bent te dragen als je op pad gaat, zodat ze goed passen. Als ze een beetje stijf aanvoelen, vooral tijdens het lopen op betonnen vloeren, maak je dan geen zorgen. Ze zullen na verloop van tijd losser worden.

Welke trekkingschoenen heb ik nodig? 

De juiste keuze wandelschoenen hangt af van waar en wanneer je van plan bent te gaan wandelen. Lichte wandelschoenen of -boots zijn bijvoorbeeld geschikt voor korte, gemakkelijke wandelingen. Maar indien je wilt wandelen op meer oneffen, uitdagend terrein, heb je sterke rubberen zolen nodig.

Bij het kiezen van de juiste wandelschoenen moet je een paar belangrijke factoren overwegen, waaronder pasvorm, materialen en je schoenmaat. Hoewel de meeste trekkingschoenen steviger zijn dan standaard wandelschoenen, zijn niet alle laarzen hetzelfde. Je hebt wandelschoenen nodig die passen bij de lengte en breedte van je voet en bij de hoogte van je voetboog.

Omdat je voet ook in de loop van de tijd kan veranderen, afhankelijk van het seizoen of zelfs het tijdstip van de dag, heb je wandelschoenen nodig die minstens een halve maat, of zelfs een hele maat, groter zijn dan je normale schoenmaat om eventuele schommelingen in de pasvorm op te vangen. 

Wandelschoenen moeten goed aansluiten rond de enkel en de hiel om je te ondersteunen als je op oneffen ondergrond loopt. Je moet je tenen goed kunnen bewegen zonder dat deze te krap zitten, aangezien dit kan leiden tot blaren. Te grote schoenen bieden echter niet voldoende steun, dus vermijd een te grote maat. 

Vind vandaag nog de perfecte wandelschoenen voor jou bij The North Face voordat je op pad gaat. Dan kun je er morgen een lap op geven!