Hoe kies je een goede wandelschoen?

 

Zin om het buitenleven te gaan verkennen? Het eerste dat je nodig hebt, is een paar goede wandelschoenen. Schoeisel van goede kwaliteit is het belangrijkste onderdeel van iedere wandeluitrusting, dus is het cruciaal om een paar te kopen dat het best bij jouw behoeften past. Om het je makkelijker te maken, hebben wij dit overzicht opgesteld. Zo weet jij waar je op moet Letten als je wandelschoenen gaat kopen.

Hoe kies ik wandelschoenen?

Als je op zoek bent naar een paar wandel- of klimschoenen, denk je best na over het soort wandelingen dat je gaat maken. Bedenk ook wat voor soort sokken je gaat dragen om de schoenen perfect te laten passen. Dat is namelijk van belang bij het kiezen van je schoenen.

Ga je wandelen door laagland en bossen en over goed onderhouden wandelpaden? Dan is een paar lichte wandelschoenen dat redelijk flexibel is de juiste keuze. Op niet al te zwaar terrein helpt een soepele schoen je bij het goed afwikkelen van je voet, wat de belasting op je voeten vermindert.

Ga je echter van de gebaande paden af om moerassige grond of oneffen en rotsige paden in hoger gelegen gebieden te betreden, dan kun je beter een paar stevige wandelschoenen voor heren of dames kopen. Dit type is met zijn robuuste zool stugger dan de standaard wandelschoenen, waardoor ze duurzamer zijn en betere bescherming bieden voor je enkels.

Waar kijk je naar als je wandelschoenen gaat kopen?

Er zijn drie belangrijke punten om in de gaten te houden als je wandelschoenen gaat kopen: de schoenmaat, de pasvorm en de materialen. Het lijkt misschien of schoenmaat en pasvorm vrijwel hetzelfde zijn, maar bij schoenen die speciaal ontwikkeld zijn voor wandelen en klimmen zitten hier belangrijke verschillen in.

Schoenmaat 

Weet jij welke maat je hebt? Dat dacht je maar. Bij wandelschoenen is het erg belangrijk om te weten hoe lang en breed je voeten zijn, welke vorm ze hebben, of je een hoge of lage wreef hebt en wat de afstand van de bal van je voet tot aan je hiel is. Alleen met die kennis kun je de perfecte maat wandelschoenen voor jouw voeten kopen. Je voeten veranderen van maat en vorm door het jaar heen, dus is het de moeite waard om wandelschoenen van een halve maat groter te kopen voor de maanden waarin je voeten wat groter zijn. Je kunt de rest van het jaar die extra ruimte opvullen met dikkere sokken of een dikkere inlegzool. Kijk eens in onze maattabel voor meer informatie.

 

Pasvorm

Het laatste wat je wilt is een paar wandelschoenen dat je niet goed past. Houd bij het passen daarom altijd een paar dingen in de gaten. Als de schoenen ergens te strak zitten, kan dat tot wrijving en blaren leiden, maar te veel ruimte zorgt ervoor dat je voeten niet goed ondersteund worden. Een paar goede wandelschoenen moet aansluiten bij de hiel en enkel om steun te bieden op oneffen terrein, maar tegelijkertijd moet je nog wel met je tenen kunnen wiebelen in de schoen. Onthoud dat een dikker paar sokken kan helpen om de schoen beter op te vullen, maar dat er niets gedaan kan worden met een paar wandelschoenen dat te klein is!

 

Materialen

Het laatste punt, maar zeker niet het minste, is dat je moet nadenken over de materialen waar de schoen van gemaakt is. Er zijn de laatste jaren grote sprongen gemaakt op het gebied van technologie en het productieproces, waardoor de voordelen van leer ten opzichte van stof kleiner geworden zijn. De meeste stoffen wandelschoenen bevatten nu een waterdicht membraan dat je voeten tegen de elementen beschermt en droog houdt. Maar je wilt het water niet alleen buiten houden, je wilt het er ook niet in hebben. Tijdens een lange wandeling gaan ook je voeten zweten, dus is het belangrijk dat je schoeisel van een ademend materiaal gemaakt is zodat het vocht afgevoerd kan worden.

Zijn wandelschoenen echt nodig?

Als je droge voeten wilt houden, is een paar speciale wandelschoenen absoluut noodzakelijk. Beginnende wandelaars begaan vaak de fout te denken dat ze geen wandelschoenen nodig hebben. Zij eindigen met vochtige, pijnlijke voeten. Wandelschoenen zijn ter bescherming van je voeten echt nodig.

Ze zijn speciaal ontwikkeld om je voeten droog te houden en tegen de elementen te beschermen. Daarnaast geeft een paar goede wandelschoenen je grip op de ondergrond, wat uitglijden en valpartijen voorkomt. Ze zijn absoluut een must als je het buitenleven wilt verkennen.