Hoe kies je de juiste basislaag?

 

Basislaagjes zijn cruciaal als je warm wilt blijven tijdens de koudere maanden van het jaar. Dankzij de opkomst van nieuwe, warmtevasthoudende technologieën is het aanbod aan basiskleding erg groot. In dit handige overzicht worden compressie-, thermo- en gewone basistops en basisleggings besproken, zodat je kunt inschatten wat voor jou de beste keuze is. Op onze website is zowel voor heren als voor dames kleding voor basislagen verkrijgbaar.

Wat is een basistop?

Een basistop is ideaal om je lichaamswarmte op peil te houden omdat hij het zweet opneemt dat zich op je huid vormt, zodat je te allen tijde warm en droog blijft. Basistops worden meestal in de winter gedragen om warm te blijven. ‘s Zomers draagt men ze om koel en droog te blijven.

Dit type is voornamelijk populair bij sportliefhebbers zoals wandelaars, hardlopers, wielrenners en voetballers. Met een basistop blijf je warm of koel en droog zonder dat externe weersomstandigheden je prestaties beïnvloeden.

Wat is een compressieve basislaag?

Compressieve basislagen zijn ontwikkeld om nauwer om het lichaam te sluiten dan gewone basislagen. Het doel hiervan is je spieren op een veilige manier in een natuurlijke positie te houden. Deze lagen helpen je spieren te beschermen en verminderen het risico op blessures doordat ze voorkomen dat spieren te zeer bewegen of trillen. 

Compressieve kleding is zeer geschikt voor sporten zoals hardlopen en wielrennen. Door tijdens het sporten een compressielaag te dragen kun je de bloedtoevoer naar de spieren verbeteren.

Wat is een thermo basislaag?

Een thermo basislaag is een dunne kledinglaag die je lichaam bij kou en vrieskou isoleert. Deze laag draag je normaal gesproken onder andere lagen kleding. Met laagjes kun je je lichaamswarmte beter vasthouden, maar die warmte ook weer makkelijk kwijtraken als je het te warm krijgt.

Er zijn drie verschillende soorten stoffen beschikbaar binnen het assortiment thermo basiskleding en iedere stof heeft zijn eigen voordelen. Lichtgewicht thermokleding wordt gedragen bij matige of koele temperaturen, middelzware thermokleding bij koude temperaturen en zware thermokleding bij vrieskou.

Dankzij onze research and development heeft The North Face® de beste thermo basislagen weten te ontwikkelen, gemaakt van bijvoorbeeld een synthetisch materiaal dat een combinatie vormt van polyester, spandex, nylon en lycra om de juiste hoeveelheid warmte te behouden en tegelijkertijd veel vocht op te kunnen nemen. Wol kan gaan kriebelen, zijde kan niet warm genoeg zijn en katoen kan erg lang vochtig aanvoelen.

Een thermotop moet jou bij alle dagelijkse bezigheden ondersteunen, zoals reizen, yoga en naar de sportschool gaan, maar ook bij avontuurlijke sporten. Thermo basislagen horen daarom van een rekbaar, absorberend, regulerend en warm materiaal te zijn. Daarnaast moeten ze zacht en comfortabel zijn; per slot van rekening is de basislaag de laag die je direct op de huid draagt. Een goede thermo basislaag biedt algemeen comfort en bescherming tijdens de koelere maanden van het jaar.

Wat zijn basisbroeken?

Basisbroeken zijn dunne, comfortabele leggings die door zowel mannen als vrouwen gedragen kunnen worden. Ze zijn bedoeld om op een effectieve manier vocht te absorberen en tegelijkertijd onder je broek je lichaam warm te houden. Wanneer je zo’n isolerende basislaag met een waterdichte broek combineert, kun je alle winterse omstandigheden de baas.

Een basisbroek moet nauwsluitend zijn, maar niet op een beperkende manier die je bij het sporten belemmert. Er moet zich een laagje warme, stilstaande lucht tussen de laagjes stof kunnen vormen zonder dat het gaat tochten; zo blijf je warm.

Een basisbroek moet aansluiten, maar niet te strak zitten. Net als bij een basistop biedt een nauwsluitende pasvorm meer warmte. De legging moet je hele onderbeen tot de enkel bedekken, tenzij het een driekwartlegging is. Qua maatvoering kun je gewoon voor je normale maat kiezen. 

Dit type basislaag is geschikt voor ieder weertype en kan onder trainingsbroeken gedragen worden. Daarnaast kun je de legging bij matig tot koel weer ook zo dragen.

Maak niet de vergissing te denken dat strakker beter is. De legging moet je goed passen; een te hoge compressie zal de bloedsomloop echt belemmeren.