Alles wat je over hybride jassen moet weten

 

Hybride jassen zijn ontworpen voor de actieve drager. Deze jassen combineren verschillende materialen in lagen zodat je niet van jas hoeft te wisselen als je meer beweegt of als de temperatuur schommelt. Daarom behoren onze hybride jassen tot de meest veelzijdige jassen uit ons assortiment. 

Wat zijn hybride jassen?

Hybride jassen hebben over het algemeen een middenlaag of zachte shell-stijl over de kern, met dunnere, rekbare stoffen aan de armen en zijkanten. Ze worden over het algemeen gedragen in koelere omstandigheden wanneer je isolatie en bescherming tegen de wind nodig hebt, zonder beweeglijkheid te verliezen of warm te worden wanneer je je inspant. 

De meeste The North Face® hybride jassen zijn ontworpen voor bergbeklimmen en wandelingen op grote hoogte. De kern van de jas, aan de voor- en achterkant en bovenop de schouders, is het isolerende deel. De kern is meestal gevuld met dons of synthetische dons of is gemaakt van hard-face fleece. De WindWall™-technologie houdt de wind tegen zonder dat het ademend vermogen te veel wordt aangetast. De stof op de mouwen en zijkanten is meestal van elastaan en ripstop weven om zowel rekbaar te zijn als bestand tegen botsingen met rotsen. Hierdoor zijn deze jassen geschikt om te klimmen. 

The North Face Ventrix™ technologie wordt gebruikt in jassen die geschikt zijn voor een bijzonder hoog activiteitenniveau. Dit komt door de kleine perforaties van Ventrix™ die ervoor zorgen dat de jas ademt en je zo op temperatuur houdt ook bij hoge inspanningen.

De hele jas is meestal behandeld met een waterafstotende afwerking om bescherming te bieden tegen lichte regenbuien. Als het begint te gieten, heb je echter een waterdichte buitenkant nodig. 

Deze veelzijdige functionaliteit is echt nuttig wanneer je een rugzak, harnas en helm draagt en het wisselen tussen de lagen onpraktisch, of zelfs onmogelijk, is.  

 

WAT ZIJN MIJN ISOLATIEMOGELIJKHEDEN?

Je kunt kiezen tussen dons, synthetische dons, Polartec® fleece en Ventrix™

Dons heeft uitzonderlijke isolerende eigenschappen dankzij het vermogen om lucht in de structuur op te vangen. Wanneer het jassen en mantels vult, heeft het per gram iets betere prestaties dan gelijkwaardige synthetische materialen. Wanneer het gewicht een probleem is - zoals vaak bij het klimmen - is dons hét materiaal bij uitstek. Echter, dons (tenzij ProDown™) behoudt zijn isolerend vermogen niet als het vochtig wordt. Als je eropuit gaat in natte of vochtige omstandigheden, dan is synthetische isolatie een betere keuze.  

Synthetisch dons is een kunstmatig alternatief voor natuurlijk dons. Het bootst de structuur van natuurlijk dons na, maar neemt meer ruimte in beslag. Dit betekent dat om hetzelfde isolerend vermogen als dons te krijgen, er meer synthetische isolatie nodig is, zodat het zwaarder en minder samendrukbaar wordt dan natuurlijk dons. Synthetisch dons is echter wel populair in de veganistische gemeenschap.

We moeten er ook op wijzen dat heel The North Face Down gecertificeerd is volgens Responsible Down Standards (RSD), wat onder andere betekent dat we het kunnen traceren tot aan de bron en dat er absoluut geen sprake is van live-plukken.

Fleece, meestal van Polartec®, is een andere vorm van isolatie. De structuur van het weefsel vangt lucht op, dus in zekere zin werkt het als dons, hoewel het niet zo efficiënt is. Om hetzelfde isolerende effect te krijgen, zou het fleece heel dik moeten zijn. Omdat fleece echter een stof is, en geen isolatievezel, kan het worden gemengd met andere materialen en technologieën, zodat het ook vochtafvoerend en rekbaar kan zijn. Daarnaast is het is ongelooflijk licht. 

 

HOE WERKT SYNTHETISCHE ISOLATIE VERGELEKEN MET NATUURLIJKE?

Het hangt in principe af van de weersomstandigheden. Voor echt koude en droge omstandigheden is dons de duidelijke winnaar. Voor koele en vochtige omstandigheden geniet synthetisch dons het voordeel. Als het koel en droog is, is fleece een prima optie. 

Met onze hybride jassen haal je echter het meeste uit een combinatie van verschillende types isolatie. Combineer dit met het voordeel van stretch in de mouwen en zijkanten en je geniet van maximale bewegingsvrijheid.