Zo kies je een kampeertent

 

Als het gaat om het kiezen van de ideale trekkerstent voor op reis, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je een beslissing maakt. Enkele elementen waarover je moet nadenken zijn de maat, vorm, capaciteit, gewicht en hoe gemakkelijk de tent in te pakken is.

Oké, je hebt besloten een tent mee te nemen op je backpacking trip, maar het is van belang dat je een aantal andere en verschillende opties overweegt voordat je overgaat tot aankoop. In deze handleiding kijken we naar enkele van de factoren waar je rekening mee moet houden als het gaat om het kiezen van een kampeertent. 

Welke maat tent heb ik nodig?

Een van de eerste dingen waarover je zal moeten nadenken is de maat van de tent. Dit hangt af van het aantal mensen waar je mee op reis bent. De meeste tenten worden gemeten door te berekenen wat het maximale aantal mensen is dat in de tent kan slapen.

Veel soorten van tenten zijn te verkrijgen in modellen voor 2, 3 en 4 personen, maar het is ook goed om naar de afmetingen te kijken, zeker als je van plan bent langere tijd te kamperen. Voor 2 reizigers is een 2-persoonstent de meest populaire keuze, maar het kan geen kwaad om ook naar 3-persoonstenten te kijken. Bekijk de selectie met tenten op de website van The North Face. Het grote verschil in maat is vaak de breedte en als je van plan bent veel spullen mee te nemen, dan is de extra leefruimte zeker geen overbodige luxe. 

Het is belangrijk om te bedenken dat je de tent moet dragen, mogelijk zelfs een aantal dagen achter elkaar, en dat het kiezen van een groot en zwaar model voor een beetje extra ruimte misschien niet het meest praktische idee is. 

Welke vorm tent is het beste voor mij?

Tenten zijn beschikbaar in verschillende maten, maar ook verkrijgbaar in een aantal verschillende vormen. Twee van de meest populaire vormen voor backpacken zijn koepel- en tunneltenten.

 

Koepeltenten

Dit type tent is een goede veelzijdige keuze, met genoeg ruimte om comfortabel rechtop te zitten in de tent. Koepeltenten worden over het algemeen in elkaar gezet door de stokken te kruisen voor een stabiele, ronde structuur.

Koepeltenten zijn enorm makkelijk op te zetten en op te bergen waardoor ze ideaal zijn om te gaan backpacken, aangezien je dan regelmatig je tent zal opzetten en opbergen.

De Triarch 2-persoonstent is comfortabel, ruim en verrassend licht en dus perfect om mee op reis te nemen.

 

Tunneltenten

Tunneltenten zijn een goed alternatief voor als je gaat backpacken. Ze zijn ruim, maar vaak iets moeilijker op te zetten dan koepeltenten vanwege het gebruik van tentharingen. Deze tentsoort heeft een stevige constructie en is dus een goede keuze als je ergens op ongelijke grond gaat kamperen of waar het veel waait.

Net als de koepeltent is het voordeel van een tunneltent dat ze licht en makkelijk opbergbaar is. De Heyerdahl 3-persoonstent van The North Face is ontworpen met avontuurlijke tochten in het achterhoofd en is dus de perfecte reisgenoot voor je backpacking trip. 

Welke eigenschappen dient mijn tent te hebben?

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt wat betreft de vorm en maat van je tent, is het tijd om te kijken naar de andere eigenschappen van je tent en hoe belangrijk deze zijn.

 

Grondzeilen

Een onmisbaar onderdeel van iedere kampeertrip: een grondzeil voorziet je leefruimte van een waterproof ondergrond, ontworpen om de onderste buitenlaag van je tent te beschermen.

De meeste standaard tenten worden verkocht met ingebouwd grondzeil, maar er zijn ook ontwerpen te vinden die een grondzeil met rits hebben of modellen waarbij het zeil helemaal los van de tent is, waardoor de grond kan ademen als je niet in de tent bent. 

 

Dekzeilen

Een dekzeil is de bodemloze buitenlaag van een dubbelwandige tent die je tent helpt te beschermen tegen de weersinvloeden. Een goed dekzeil zal uitgerust zijn met een ventilatievenster met klein kapje om de neerslag en condensatie in je leefruimte te helpen beheersen. 

In warmere landen waar de hitte een groter probleem vormt dan de regen, kun je je tent zonder dekzeil gebruiken om het binnen wat koeler te maken. Bekijk onze selectie met The North Face tenten op onze website.

Hoeveel dient mijn tent te wegen voor backpacken?

Als je een backpacking tent zoekt, wil je natuurlijk dat deze zo min mogelijk weegt, maar het is ook belangrijk om te denken aan de duurzaamheid en opbergbaarheid. Je draagt waarschijnlijk een zware rugzak met daarin al je spullen en daar nog eens een zware tent aan toevoegen gaat het reizen niet comfortabeler maken.

Een algemene regel is: een tent dient slechts iets meer dan een kilo per persoon te wegen om er zeker van te zijn dat je deze nog comfortabel kunt dragen. Als je met anderen reist, kun je het gewicht verdelen via het delen van de tent, dekzeil, stokken en andere accessoires zoals slaapzakken.

Een andere uitstekende optie is de Assault 2-persoons futurelight tent van The North Face, deze heeft een lichte, duurzame constructie van slechts 2,24 kg.

Of je nu in de zomer gaat kamperen in Europa of op sneeuwavontuur gaat in de bergen, de collectie tenten van North Face biedt je de beste bescherming.