Winterse bergschoenen, van B0 tot B3

 

Welk avontuur het ook wordt, het juiste schoeisel is cruciaal. Of je je nu snel over goed begaanbaar terrein wilt verplaatsen of een veilige manier zoekt om een besneeuwde berg te beklimmen, je hebt de juiste uitrusting nodig. Winterse bergschoenen kiezen kan een enorme uitdaging vormen. De belangrijkste punten zijn de stijfheid van de zool, de dikte van de bovenlagen, Compatibiliteit met stijgijzers en gebruiksgemak. Bergschoenen worden gecategoriseerd van B0 tot B3. De lagere getallen zijn lichter en flexibeler, terwijl de hogere getallen schoenen aanduiden die geschikter zijn voor zwaarder terrein.

Wat zijn B0-schoenen?

B0-schoenen zijn wandelschoenen die geschikt zijn voor alle seizoenen behalve de winter. Het zijn flexibele, lichte wandelschoenen die ideaal zijn voor wandelen, backpacken en trekken. Ze worden niet aangeraden om in de sneeuw te gebruiken en er kunnen geen stijgijzers aan bevestigd worden.  

Dankzij de flexibele zool, platte hak en lagere enkel bieden B0-laarzen veel bewegingsvrijheid. Dat maakt ze perfect voor wandelen in normale omstandigheden. Dankzij de lichte constructie bieden ze veel comfort tijdens lange wandelingen. Dit type is niet geschikt voor gebruik in de sneeuw of voor klimmen. Het is niet mogelijk om er stijgijzers aan te bevestigen, omdat die de zachte delen van de schoenen zullen beschadigen.

Wat zijn B1-schoenen?  

B1-bergschoenen zijn schoenen in de categorie drie tot vier seizoenen. Je kunt ze in de winter gebruiken voor bergwandelingen. B1-schoenen zijn te combineren met C1 strap-on stijgijzers. Deze schoenen zijn goede allrounders, maar worden niet aangeraden om te gaan klimmen of voor zwaardere winterse omstandigheden in de bergen.

B1-schoenen zijn heel veelzijdig en kun je het hele jaar door gebruiken. De lederen of stoffen buitenkant maakt de schoenen ademend en flexibel. De semi-harde middenzool kan de kracht van C1-stijgijzers aan. Deze schoenen hebben een platte hiel, maar niet de verstevigde voorkant die nodig is voor C2-stijgijzers voor bergbeklimmen. B1-schoenen zijn nuttig voor gebruik op gemengd terrein en niet al te zware bergroutes.

Wat zijn B2-schoenen?   

B2-bergschoenen zijn dankzij hun stijve zolen en stevige bovenlagen daadwerkelijk geschikt voor alle seizoenen omdat ze ruige winterse omstandigheden in de bergen aankunnen. Daarnaast bieden ze enige flexibiliteit voor gewone wandelingen. B2-schoenen hebben een hielsysteem, waardoor er C2-stijgijzers aan bevestigd kunnen worden. 

B2-schoenen zijn geschikt voor bergbeklimmen en gemengd klimmen. De dikkere bekleding van de bovenlaag biedt meer isolatie dan die van B1-schoenen. Deze schoenen zijn zeer duurzaam en met de diepe groeven in de zolen en het hoge enkelmanchet bieden B2-bergschoenen de steun en bescherming die je nodig hebt om gemiddeld stijgend en ijzig terrein aan te kunnen. Met B2-schoenen kun je flexibele C1-stijgijzers gebruiken, maar ze zijn ook geschikt voor C2-stijgijzers met hielbindingen.

Wat zijn B3-schoenen?  

B3-bergschoenen zijn stijve schoenen voor technisch bergbeklimmen, waaronder het klimmen in sneeuw en ijs. De zeer stijve zool en bekleding geven steun in de zwaarste omstandigheden. B3-schoenen hebben een hielsysteem en teenrichel, waardoor er C3-stijgijzers aan bevestigd kunnen worden. 

B3-schoenen bieden de meeste steun op zowel de laterale als de mediale as, zodat er bij alle omstandigheden technisch mee geklommen kan worden. De stijfheid van deze schoenen maakt ze minder geschikt voor wandelingen in normale omstandigheden. Aan B3-schoenen kunnen C3-stijgijzers bevestigd worden. Afhankelijk van het terrein kunnen ook de lichtere C2-stijgijzers gebruikt worden.