What should I be wearing for running?

Wat draag ik het best tijdens het hardlopen?

 

Als je gaat hardlopen is het belangrijk dat je kleding draagt waarin je je vrij kunt bewegen. Je wilt niet tegengewerkt worden door een te strakke broek of een shirt dat schuurt. Ook je schoenen moeten goed passen, met de juiste sokken. Je wilt ook de juiste pet dragen die je beschermt tegen regen of zon. Hardloopkleding hoeft niet duur te zijn en als je wat tijd steekt in het kiezen van de juiste kleding, dan betaalt zich dat uit op den duur. Met deze gids loop je niet in de val tijdens het kiezen van de juiste kleding, broeken en schoenen.

 

Hoe kies ik de juiste hardloopschoenen?

De juiste schoenen zijn erg belangrijk tijdens het hardlopen. Ze zorgen voor comfort zodat je beter kunt presteren en blessures vermijden. Houd rekening met de ondergrond waarop je gaat rennen en kies een schoen die de vorm van jouw voet ondersteunt. Afhankelijk van de balans van je voet, kies je een schoen die op de juiste plekken steun biedt om de impact te verzachten. 

Tijdens het hardlopen ervaar je namelijk schokken van wel 2,5 keer jouw lichaamsgewicht iedere keer dat je voet de grond raakt. Schuimlagen in de schoenen verzachten de impact, maar meer schuim zorgt voor grotere schoenen. Je wilt een balans vinden tussen comfort en gewicht, daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met de ondergrond. Ben je van plan alleen op een loopband te rennen, dan kies je voor een lichtere schoen met een platte zool. In de open natuur is een schoen met een dikkere groef in de zool beter. Een schoen die het goed doet op iedere ondergrond is de The North Face Oscillate Schoen. Deze biedt grip op ruw terrein, zowel in de regen als op droge dagen en heeft een tussenzool met dubbele dichtheid om extra steun te bieden.

Een goede schoen is flexibel maar stevig genoeg om je enkels te steunen. Zorg daarom dat je de schoen goed past voordat je besluit te kopen. Je voet moet stevig in de schoen zitten, zonder ruimte om te schuiven wat op den duur gaat irriteren. Een schoen gemaakt van ademend materiaal helpt je voeten koel te houden tijdens de inspanning.

 

 

Welke kleding heb ik nodig voor het hardlopen?

De kenmerken van goede kleding voor hardlopen zijn lichtgewicht, flexibel en ademend. Je sokken, shorts en shirt moeten je de vrijheid geven om te bewegen zonder beperkingen. Ook moet je kunnen zweten zonder doorweekt te raken. Ruimzittende broeken en kleding gemaakt van katoen raden we af. Deze gaan vrijwel altijd schuren wat erg oncomfortabel is en zelfs pijn kan doen.

Comfort tijdens het rennen valt niet te onderschatten. Kies daarom voor sokken met extra vulling zonder naden om frictie te verminderen. Zo voorkom je blaren (de vijand van elke hardloper!) De stof moet ademend zijn om te lucht te ventileren, zoals de The North Face Run Light Elite. Deze lage sokken bieden extra steun aan de hiel en de bal van de voet.

Shorts en shirts die met je lichaam meebewegen zijn ideaal omdat je te allen tijde wilt voorkomen dat ze gaan schuren. Daarom is katoen geen geschikte stof voor hardlopers. Dit materiaal absorbeert het zweet waardoor het shirt zwaarder wordt en dit gaat storen. Er zijn speciale materialen ontwikkeld die het zweet afvoeren waardoor jij koel en droog blijft tijdens het hardlopen. Als je vaak in het donker rent, kies dan voor kleding met reflecterende strips.

 

 

Wat draag ik het best op koude dagen?

Als je gaat hardlopen in de kou, draag dan meerdere dunne lagen ademend materiaal in plaats van één dikke, warme trui of jas. Een muts en handschoenen helpen de lichaamswarmte vast te houden. Je hoofd koelt snel af in lage temperaturen.

Hardlopen in de kou biedt twee uitdagingen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je niet te veel lichaamswarmte verliest. Tegelijkertijd moet je kleding genoeg ventileren om zweet en oververhitting te voorkomen. Mutsen en handschoenen van fleece zijn ideaal voor hardlopen, ze houden je warm maar absorberen het zweet niet. Een warme buitenlaag kan te isolerend werken. Kies dus voor verschillende lagen lichtgewicht shirts. Zo wordt het zweet afgevoerd en heb je de keuze om een shirt uit te trekken mocht je het te warm krijgen.

 

Wat zijn hardloopleggings? 

Hardloopleggings zijn ontworpen om je benen warm te houden op de meest comfortabele manier. Door de strakke pasvorm heb je vrijwel geen frictie en schuurt de stof niet langs je benen. Dit leidt uiteindelijk tot betere prestaties dankzij het comfort van de legging. Ze helpen ook je spieren soepel te houden door de druk van de strakke pasvorm. Dit voorkomt blessures.

Als je gaat rennen terwijl de spieren nog koud zijn loop je het risico dat je blessures oploopt. Hardloopleggings zorgen voor een optimale temperatuur dankzij de ademende stof. De strakke broek schuurt niet en de elastische stof biedt steun aan je spieren waardoor ze minder schokken te verduren krijgen en dus minder melkzuur opslaan. Zo herstel je sneller van je inspanningen wat uiteindelijk helpt om jouw prestaties te verbeteren.

Leggings zijn er zowel voor heren als voor dames. Heren kiezen het beste voor een legging die niet irriteert, zoals de naadloze Pro Legging. Deze heeft een strakke pasvorm en speciale patronen voor extra ventilatie. Dames hardloopleggings zoals The North Face Active Leggings hebben dezelfde kenmerken en zijn speciaal ontworpen om perfect om de vrouwelijke pasvorm te zitten.

Als je eenmaal je keuze hebt gemaakt en jouw hardloopkleding hebt aangeschaft, is het tijd om eropuit te gaan. Niks staat jou nog langer in de weg om de beste prestaties te leveren. Veel hardloopplezier!