Welke tas kies ik best voor een weekendwandeling?

 

Voor je volgende weekend avontuur of hiking trip raden we je aan om een tas te kiezen die genoeg ruimte en comfort biedt. Je wilt al je benodigdheden mee kunnen nemen, maar de tas mag niet te zwaar of onhandig zijn om te dragen. Kies daarom voor iets stevigs en duurzaam. Zo weet je zeker dat je spullen veilig jouw bestemming bereiken. In deze gids helpen we je met het kiezen van de juiste maat van rugzak en duffeltas. Ook geven we je enkele handige inpaktips die jouw reis nog comfortabeler maken.

Welke maat rugzak heb ik nodig op reis? 

Welke maat van rugzak je kiest, hangt af van hoe lang je op pad gaat en wat je allemaal mee wilt nemen. Rugzakken voor een dagje uit zijn meestal tussen de 18 en 30 liter, een medium rugzak is 30 tot 50 liter en is geschikt voor korte kampeertrips. Ga je langer op reis, kies dan een rugzak met een capaciteit van meer dan 50 liter.

Het feit dat rugzakken gemeten worden in liters helpt je wellicht niet om een goed beeld te krijgen van wat er exact inpast voor je reis. Een rugzak voor een dagtrip is groot genoeg voor eten en drinken, een dunne jas, een verbandtrommeltje en wat andere kleine benodigdheden. De Borealis Classic Rugzak van 29 liter is een prima voorbeeld van een rugzak voor een dagje weg of je trip naar het werk.

Ga je een weekend weg of ga je kamperen, kies dan een tas van meer dan 30 liter. In zo'n rugzak passen genoeg kleren voor enkele dagen. Voor een langere reis is een tas van meer dan 50 liter nodig. Kies je een grotere tas, let dan zeker op de schouderbanden. Gevoerde banden maken het makkelijker om extra gewicht te dragen. Ook heupbanden zorgen voor extra comfort zodat je meer spullen mee kunt nemen.

Hoe pak je een rugzak het best in? 

Voordat je met inpakken begint, leg alle spullen klaar zodat je georganiseerd te werk kan gaan. Stop zwaardere items onderaan en houd ook rekening met welke spullen je vaker nodig hebt. Leg die bovenaan in de tas zodat je er eenvoudig bij kan.

 

Tijdens het inpakken raden we je aan om zowel met comfort als met gemak rekening te houden. Voor comfort zorg je ervoor dat het gewicht evenredig verdeeld is. Gebruik zachtere items om te vermijden dat de zwaardere spullen te veel bewegen. De meestgebruikte dingen leg je bovenaan of op een plek waar je eenvoudig bij kan zonder dat je er lang naar moet zoeken. Gebruik hiervoor ook de externe vakken. Sommige dingen zijn gewoon groot en onhandig, hang deze aan de buitenkant van je tas zodat je er vrijwel geen last van hebt.

Het type rugzak bepaalt ook hoe je deze inpakt. Standaard rugzakken hebben verschillende vakken waardoor je jouw spullen eenvoudig kan verdelen. Er zijn ook rugzakken zoals de The North Face Peckham Rugzak, deze heeft de opening aan de bovenkant zitten, dus let op waar je jouw belangrijke spullen plaatst.

Heb je snel toegang tot de gehele inhoud nodig, kijk dan eens naar een ontwerp dat je compleet kan openritsen. Voor zij die extra georganiseerd zijn, kunnen gebruik maken van de zogeheten packing cubes. Deze compartimenten voeg je eenvoudig toe aan je tas en zo houd je orde en overzicht op reis.

Waar gebruik je een duffeltas voor?

Duffeltassen zijn een handige vorm van bagage voor iemand die vaak heel wat spullen meedraagt. Door de losse vorm is deze tas ideaal voor je sportspullen, maar ook voor een weekendje kamperen is de duffeltas een prima keuze. Een grote duffeltas kan al snel zwaar worden door de vele spullen. Daarom zijn er ook duffeltassen met wieltjes, zoals de The North Face Rolling Thunder. Dankzij de soepele wieltjes en handgreep vul je deze 80 liter tas zonder je zorgen te moeten maken over je rug. Vooral voor langere reizen is dit een uitstekende optie.

Welke maat duffeltas mag ik meenemen op een vlucht? 

De gemiddelde afmetingen van een duffeltas die als handbagage mee de cabine in kan is 56x36x23cm, al verschilt dit tussen de verschillende maatschappijen. Kijk daarom op de website van de luchtvaartmaatschappij om de exacte toegestane afmetingen te vinden. Het voordeel van een duffeltas is dat deze flexibel is en daarom makkelijk in het compartiment past.

De meeste duffeltassen van 40 liter zijn geschikt als handbagage, maar houd wel rekening met het maximale gewicht tijdens het pakken. Veel maatschappijen laten je één stuk handbagage meenemen plus een kleinere tas die onder de stoel past. Wil je een rugzak en een duffeltas meenemen, zorg dan dat een van de twee onder de stoel geschoven kan worden.

Hoe pak je een duffeltas het best in 

Creëer orde door dezelfde items bij elkaar te houden en de gaten op te vullen met kleinere spullen. Verdeel het gewicht evenredig voor extra comfort. Ook in een duffeltas zijn packing cubes een slimme toevoeging, zo kun je snel bij de spullen die je vaker nodig hebt zonder de hele tas overhoop te hoeven halen.

Omdat duffeltassen zo flexibel zijn, zijn ze ook veelzijdig. Het is erg aanlokkelijk om alles er maar in te proppen, maar het is veel beter om georganiseerd te werk te gaan. Zo heb je makkelijker toegang tot je spullen en draag je de tas met meer comfort. Pak pas als laatste de spullen in die je vaak nodig hebt, zo liggen deze aan de bovenkant en hoef je niet de hele tas te openen om erbij te kunnen.

Rol je kleding op om ruimte te besparen. Het is ook eenvoudiger om het gewicht te verdelen op deze manier. En opgerolde kleding komt minder gekreukt uit de tas na een lange reis.