Wat is het verschil tussen waterbestendig en waterdicht?

 

In het kort biedt een waterdichte jas de meeste bescherming tegen regen en sneeuw, terwijl een waterbestendige jas nog steeds erg goed beschermt, maar iets minder. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken.

Het verschil tussen waterbestendig en waterdicht zit in het materiaal. Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel. Maar een waterafstotend jack is slechts bestand tegen zoveel regen.

Een waterdicht materiaal daarentegen biedt een volledige barrière tegen water. Net zoals een plastic zak waterdicht is. Maar je zou helemaal oververhit raken als je in een plastic zak rondwandelt of snowboardt, terwijl je van binnenuit - door je eigen zweet - nat wordt.

Daarom gebruiken onze waterdichte The North Face jassen voor zowel mannen als vrouwen een membraan dat waterdichte en ademende eigenschappen combineert. Dit membraan houdt je droog van binnenuit - door te helpen tegen zweten - en aan de buitenkant van de regen en sneeuw.

Er is nog een ander aspect waar we het over moeten hebben: waterafstotendheid. Dit betekent dat er zich waterdruppels op het oppervlak vormen, wat voorkomt dat de stof verzadigd raakt.

 

Veel van onze producten voorzien we van zo’n duurzame waterafstotende laag (DWR). In combinatie met een nauw dichtgeweven, d.w.z. waterafstotende, stof zorgt dit voor een goede bescherming tegen regen en sneeuw.

Veel van onze waterdichte jassen voorzien we ook van een DWR. Als ze al waterdicht zijn, waarom dan nog zo'n coating aanbrengen? De coating zorgt ervoor dat de druppels van de stof afrollen in plaats van het materiaal te verzadigen. Dit houdt de luchtdoorlaatbaarheid in stand. 

Dus wanneer heb je echt een waterdichte in plaats van een waterbestendige jas nodig? Als je volledig droog wilt blijven, zowel van binnen als van buiten, terwijl je actief bezig bent in de regen, ga dan voor een lichtgewicht waterdichte jas. Als je niet al te lang buiten hoeft te zijn en de vooruitzichten voorspellen slechts lichte regen, dan is een waterbestendige jas uitermate geschikt.