Wat is een bivakmuts?

 

Een bivakmuts, ook wel eens een balaclava genoemd, is een nauwsluitende muts die wordt gedragen in koude weersomstandigheden. De bivakmuts is ontworpen om het hele hoofd en de nek te bedekken en heeft openingen voor de ogen en soms ook voor de neus en mond. Vanwege hun isolerende eigenschappen en omdat ze onder een capuchon of jas gedragen kunnen worden, zijn bivakmutsen populair onder wintersporters en outdoor liefhebbers. 

Eigenlijk is de bivakmuts een combinatie van een muts en een nekwarmer. Bij koud weer kan warmte snel verloren gaan via het hoofd. IJzige wind kan dan pijnlijk aanvoelen op elk deel van het gezicht dat is blootgesteld aan koude lucht. Een bivakmuts bedekt zoveel mogelijk het hoofd, de nek en het gezicht, waardoor je een comfortabele temperatuur behoudt, zonder dat je een dikke beanie of sjaal nodig hebt. 

Alle bivakmutsen hebben openingen voor de ogen. Afhankelijk van de stijl en het beoogde gebruik hebben sommige bivakmutsen ook een opening voor de mond, maar er zijn ook modellen met onbedekte ogen, neus en mond. Hoe groter de opening, hoe makkelijker het is om te ademen, hoewel er dan wel weer meer huid wordt blootgesteld aan koude lucht. Gezichtsbedekkende bivakmutsen worden gemaakt van stoffen waar je makkelijk doorheen kunt ademen tijdens het dragen. 

Waarom je een bivakmuts moet dragen

Je kunt een bivakmuts dragen in elke situatie waarbij je lange tijd buiten in de kou doorbrengt. Als je hem op zichzelf draagt, biedt de muts een dunne en dus lichte isolatielaag. Door het nauwsluitende model past de bivakmuts ook uitstekend onder een capuchon, helm of skimasker. 

Bij koude wind of sneeuw vermindert een bivakmuts het contact tussen koude lucht en je huid om warmteverlies te beperken. De lichtgewicht en flexibele constructie van een bivakmuts zorgt dat je bewegingsvrijheid niet wordt beperkt en dat je optimaal kunt blijven presteren tijdens je outdoor avonturen. 

Bij regenachtig weer past je waterbestendige buitenlaag prima over je bivakmuts. Als het vriest levert de bivakmuts een extra warmtelaag onder de capuchon van je isolerende jas. Een vochtafvoerende bivakmuts is ideaal om te dragen onder je skihelm op de piste. Daarmee voorkom je dat de helm vochtig en oncomfortabel wordt. Om dezelfde reden zijn bivakmutsen ook populair bij motorrijders. 

Bij het bergbeklimmen en intensieve bergsporten kun je met onze Summit Bivakmuts de meest extreme weersomstandigheden aan. Dit type bivakmuts biedt de meeste warmte en blijft tegelijkertijd ademend. De oorpanden bevatten synthetische isolatie voor extra warmte en het mondstuk is ontwikkeld om zo gemakkelijk mogelijk te kunnen blijven ademen. De Summit Bivakmuts is de top van onze performance bivakmutsen.

Hoe draag je een bivakmuts

Als je een bivakmuts wilt opzetten, plaats je hem bovenop je hoofd en rol je hem naar beneden richting je nek. Verstel de opening totdat alles comfortabel aanvoelt. Afhankelijk van de grootte van de opening kunnen sommige bivakmutsen naar beneden worden afgerold en worden gedragen als nekwarmer, afhankelijk van de omstandigheden. 

Bivakmutsen zijn veelzijdige kledingstukken die klein en licht van gewicht zijn, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen tijdens activiteiten in de kou. Je trekt de muts zo uit je tas en hebt hem binnen mum van tijd opgezet, waardoor je je aan de wisselende temperaturen kunt aanpassen. Bivakmutsen kun je dragen met je bestaande jacks, jassen en mutsen en kunnen worden toegevoegd aan elke kledingcombinatie voor een extra laag warmte. 

The North Face staat al jaren bekend om hun goede uitrusting voor outdoor activiteiten van iedereen, van weekendavonturiers tot professionele sporters. We hebben onze tientallen jaren ervaring gecombineerd met onze continue focus op innovatie en ontwikkeling. We ontwikkelen alle uitrusting die je nodig hebt om alle weersomstandigheden aan te kunnen. Pak wat je nodig hebt zodat je je kunt richten op je prestaties en kunt genieten van nieuwe ervaringen. Never stop exploring.