Hoe kies je een sportbeha?

 

Bij het kiezen van een sportbeha moet je op zoek gaan naar een comfortabele pasvorm die voldoende steun biedt voor je geplande activiteiten. Borsten kunnen tot 15 cm op en neer bewegen tijdens het hardlopen of intensieve trainingen. Een goede sportbeha vermindert het stuiteren, en verbetert het comfort en de prestaties.

Borsten bevatten klieren en vetcellen, maar geen spieren. Ze zijn met het lichaam verbonden door huid en dun bindweefsel, dat bekend staat als de ligamenten van Cooper. Na verloop van tijd kunnen het gewicht en de beweging van de borsten ertoe leiden dat deze weefsels hun natuurlijke elasticiteit verliezen, waardoor de borsten gaan doorhangen.

Lichamelijke activiteit kan het uitrekken van je borsten versterken. Tijdens het hardlopen bijvoorbeeld bewegen de borsten in een achtvorm, wat pijn en ongemak veroorzaakt. Een goed passende sportbeha kan het stuiteren tot 80% verminderen. Sporten zal comfortabeler zijn, en de gevolgen van de verslapping op lange termijn zullen verminderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de beweging van niet-ondersteunde borsten lichamelijke activiteit moeilijker maakt. Een hogere energiebehoefte verhoogt de ademhaling en verkort de staplengte. Goed ondersteunde borsten elimineren deze ongewenste effecten, en verbeteren zowel je houding als je prestaties.

Welke sportbeha is de beste?

De beste sportbeha hangt af van de activiteit die je uitoefent en de grootte van je borsten. Een hoge steungraad zal nodig zijn voor comfortabel hardlopen zonder stuiteren. Bij wandelen of yoga heeft het minder impact, maar een sportbeha zal de beweging van je borsten tijdens het buigen of strekken verminderen. Overweeg beugelbehas om ongemakkelijke druk te vermijden bij grotere borsten. 

De twee belangrijkste categorieën sportbeha's zijn compressie en inkapseling. Een compressiebeha gebruikt elastische materialen om de borsten dicht tegen de je lichaam te houden. Beha's met inkapseling behouden twee afzonderlijke cups met extra ondersteuning voor elke borst. Sommige sportbeha's - vooral voor grotere borsten - hebben een beugel, omdat een te grote compressie oncomfortabel kan zijn.

Om de perfecte sportbeha te kiezen, begin je bij het soort activiteiten dat je gepland hebt. Een sportbeha voor hoge impact biedt essentiële ondersteuning voor activiteiten zoals hardlopen of mountainbiken, die de grootste beweging van de borsten veroorzaken. Voor activiteiten met een lage impact, zoals yoga of wandelen, is een sportbeha nodig die de beweging in alle richtingen beperkt.

The North Face Bounce Be Gone Dames Sportbeha biedt medium ondersteuning, ideaal voor wandelen, fietsen en yoga. Deze is ontworpen voor topprestaties en het duurzame, ademende materiaal voert het vocht af van de huid. Deze sportbeha heeft een ventilerende rugpand van mesh om je koel te houden onder druk, en is verkrijgbaar in verschillende maten.

De pasvorm van een sportbeha is essentieel voor comfort en doeltreffendheid. Een beha die te strak zit, zal op lange termijn oncomfortabel zijn. Begin met het passen van een sportbeha in jouw normale behamaat en bouw daarop verder, gebaseerd op de ondersteuning, het comfort en hoe de beha voelt. 

Probeer bij het passen van de beha de bewegingen na te bootsen die je tijdens jouw geplande activiteit zult uitvoeren. Controleer of de band rond de ribben blijft zitten en niet omhoog schuift op de borsten zelf. Til je armen boven je hoofd en controleer of de band en de bandjes strak aanvoelen. 

De beha moet nauwer aanvoelen dan een gewone bh, maar mag niet te strak zitten. De borsten moeten ingesloten zijn in de beha en niet uitpuilen aan de zijkanten of de bovenkant.

Is het goed om de hele tijd een sportbeha te dragen?

Het voortdurend dragen van een sportbeha kan comfortabel zijn omdat de beweging van je borsten wordt beperkt. Maar zoals bij elk type beha is het een goed idee om je borsten van tijd tot tijd wat rust te gunnen.

Een sportbeha kan comfortabeler aanvoelen dan een standaard beugelbeha die voor extra ondersteuning is ontworpen. Vooral als je overdag actief bent, kan je de voorkeur aan een sportbeha geven.

Sportbeha's zijn gemaakt van stoffen die zweet afvoeren en je fris houden. Hierdoor zijn ze ook comfortabel om te dragen bij warm weer of indien je last hebt van zweet onder je borsten.

Het voortdurend dragen van sportbeha's kan wel een probleem zijn als de beha te strak zit. Als je een sportbeha past, moet hij strak zitten maar niet oncomfortabel aanvoelen. De beha mag je niet belemmeren in je ademhaling en mag geen rode sporen achterlaten op je huid nadat je hem uitdoet. Het langdurig dragen van een te strakke sportbeha kan leiden tot ongemak en huidirritatie. 

De Active Sportbeha voor dames heeft een naadloze constructie om schuren te voorkomen. Deze is ontworpen voor veelzijdigheid en biedt effectieve ondersteuning voor alles, van cross-training tot wandelen. En dit zonder in te boeten op comfort, de hele dag door.