Alles wat je moet weten over dons vs. synthetische isolatie

 

Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? 

In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is. Synthetische isolatie daarentegen behoudt zijn isolerende kracht in vochtige omstandigheden. In dit artikel verkennen we de verschillen tussen de twee en bespreken we welke het best is voor jouw thermokleding.

 

Wat is dons isolatie? 

Dons is afkomstig van vogels. Eendendons of ganzendons wordt het meest gebruikt in kleding. Het zijn de fijnste veren die zich het dichtst bij het lichaam van de vogel bevinden. Deze lichte, pluizige veren hebben van nature isolerende eigenschappen. Ze vangen de lucht op tussen hun losse ranken om het verlies van warmte tegen te gaan. Geen van beide isolatievormen maken daadwerkelijk warmte aan; ze zorgen er simpelweg voor dat de gegenereerde lichaamswarmte wordt vastgehouden. 

The North Face® dons in onze geïsoleerde jassen is RDS-dons. RDS staat voor Responsible Down Standard. Dit duurzame dons wordt op ethische wijze geproduceerd en is volledig traceerbaar. Dit betekent dat we weten waar ons dons vandaan komt en dat er absoluut geen sprake is van ‘levend plukken’ of zogeheten dwangvoeding. RDS-gecertificeerd dons is een nevenproduct van de voedselindustrie en dons heeft de laagste koolstofvoetafdruk van alle vulmaterialen.

Wat houdt donsvulling juist in? 

De vulling is de hoeveelheid dons die aanwezig is in een product, meestal bedoelt men de vulkracht. Hoe hoger de vulkracht, des te meer isolerend vermogen het kledingstuk heeft. Vulkracht wordt in Europa bepaald door ongeveer 30 gram dons in een maatcylinder te plaatsen en vervolgens de volume van het dons te meten in kubieke millimeters. Hoe hoger het volume, hoe meer vulkracht. Hoe langer de ranken zijn, des te meer volume dit in beslag neemt, dit betekent dat de ranken meer lucht vasthouden en je dus ook beter kunnen verwarmen. Daarnaast zijn ze ook lichter en meer samendrukbaar.

 

Wat is synthetische isolatie?

Synthetische isolatie wordt meestal gemaakt van polyester, in onbewerkte vorm of gerecycled. Het wordt gemaakt om de verheven rankstructuur van dons na te bootsen en houdt warme lucht vast voor isolatie. Deze door de mens gemaakte structuur is daarentegen niet zo verfijnd als dons, dus de isolatie is minder samendrukbaar. Om dezelfde hoeveelheid isolatiekracht te krijgen als dons heb je meer synthetische isolatie nodig, en dit maakt thermokleding zwaarder en omvangrijker. Synthetische isolatie behoudt wel de isolatiekracht in natte of vochtige omstandigheden. Daarnaast droogt het ook sneller, dus is het makkelijker om te wassen. De polyester vezels zijn ook duurzamer dan dons.

Dus wat is beter? Dons of synthetische isolatie?

Het antwoord is simpel: dat ligt eraan. De een is niet beter dan de ander in alle situaties. De keuze voor een jack met dons isolatie of met synthetische isolatie draait om de omstandigheden waarin je je het meest bevindt.

 

Wanneer gebruik je best dons

Dons is ten opzichte van zijn eigen gewicht de betere isolator, dus is het geschikter dan synthetisch dons in extreem koude omstandigheden. Zeer koude condities zijn meestal droge condities. Dons is het ideale isolatiemateriaal voor koude, droge klimaten en op expedities en avonturen waarbij gewicht een doorslaggevende factor is, zoals bij het beklimmen van bergen.

Normaal presteert dons niet in natte en vochtige omstandigheden. Bij The North Face gebruiken we daarom voor onze duurdere en meer technische producten ProDown™. Dit is een speciaal soort RDS-dons dat behandeld is met een duurzame, waterafstotende finish om beter te presteren in natte situaties. Tenzij gewicht en samendrukbaarheid van belang zijn, is synthetische isolatie nog altijd de betere optie voor vochtige omgevingen.

 

Wanneer gebruik je best synthetische isolatie 

Synthetische isolatie is een zeer veelzijdige vorm van isolatie. Het is makkelijk te onderhouden, het houdt je warm in diverse omstandigheden - inclusief koude en natte omgevingen - en is kostenefficiënt. Het is vooral handig in vochtige omstandigheden, zoals op veel plaatsen in Engeland, de Benelux en weg van de bergen in Frankrijk, Spanje en Italië.

Bij The North Face kiezen we in het geval van synthetische isolatie in onze thermokleding voor ThermoBall™ Eco. Dit synthetische materiaal is gemaakt van gerecycled polyester en isoleert extreem goed voor zijn gewicht. ThermoBall™ Eco is ten opzichte van zijn eigen gewicht niet zo warm als dons, maar behoudt alsnog een hoog isolatieniveau. 

Naast de isolatievulling, behandelen we veel van onze jassen en broeken met een duurzame, waterafstotende finish waarmee water van het oppervlak afparelt en het isolatiemateriaal daardoor dus langer droog blijft.