Dome- of tunneltent? Handige tips voor je kampeertrip

 

Als je moet beslissen of je een dome- of een tunneltent nodig hebt, dan kijk je best eerst waar je de tent voor gaat gebruiken en hoeveel ervaring je hebt met het opzetten van een tent. In deze gids leggen we je uit waar je op moet letten zodat je optimaal kan genieten van je outdoor avonturen.

Wat zijn dome-tenten?

Vrijstaande dome of geronde tenten hebben een circulaire basis die zich opricht naar een enkel punt in het midden. Dit zorgt voor een comfortabele hoogte. Door deze vorm weerstaan ze windvlagen vrij goed en kunnen ze opgezet worden op ruw en rotsachtig terrein aangezien je geen scheerlijnen nodig hebt. 

Ze hebben meestal een voor- en achteringang, zoals onze SUMMIT SERIES™ Bastion tent voor 4 personen, wat erg handig is als je de tent deelt met anderen. 

Een minpunt is dat ze vrij zwaar zijn en veel palen hebben. Ook zijn ze niet al te efficiënt met ruimte als het gaat om het slaapgedeelte. Tenten met een geodetische koepel bieden een wat betere efficiëntie, maar hebben nog meer palen en zijn daarom over het algemeen nog zwaarder.

Wat zijn tunneltenten?

Tunneltenten zijn langer, smaller en lager dan dome-tenten. Ze zijn daardoor gevoeliger voor windvlagen maar de indeling in de tent is optimaal. Deze tenten hebben wel scheerlijnen nodig, dus rotsachtige ondergronden zijn ongeschikt. 

Onze Heyerdahl tunneltent voor 3 personen maakt optimaal gebruik van de ruimte waardoor je je comfortabel voelt in deze tent. Tunneltenten hebben ook een ruimte vooraan waar je je spullen kwijt kunt die je niet in de tent zelf wilt hebben. Dit zijn uitstekende tenten als je met de rugzak rondtrekt.

 

 

Hoe ga jij je tent gebruiken?

Nu je weet wat de verschillen in vorm, doel en gewicht zijn, is het tijd om eens te kijken naar hoe je jouw tent wilt gaan gebruiken. Een dome-tent is zwaarder en moeilijker in elkaar te steken, wat deze ongeschikt maakt voor trektochten met de rugzak of wanneer je deze opzet in de regen. 

De veelzijdigheid van deze tent is echter erg aanlokkelijk. Je kunt ze op vrijwel elke denkbare ondergrond plaatsen. Door de hoogte van de koepel zit je comfortabel rechtop, ideaal om te lezen of om elkaar spannende verhalen te vertellen. Een dome-tent is dus een ideale base camp tent.

Tunneltenten daarentegen zijn uitstekend voor trektochten of avonturen met de rugzak. Ze zijn lichter, sneller opgezet en bieden ruimte om je spullen apart te houden van je slaapgedeelte. Je wilt echter niet midden in een sterke storm terecht komen, want de windbestendigheid is niet optimaal. Je moet ook op zoek naar een geschikte ondergrond. Bedenk ook dat je tent niet direct veilig is naast een boom of rotswand omdat er van alles op je tent kan vallen. Zoek bescherming in de vorm van struiken en stenen die niet zomaar bovenop de tent kunnen eindigen.

Wanneer gebruik je jouw tent?

Tenten zijn onderverdeeld in twee-, drie- of vier-seizoenen tenten. Het zal niet als een grote verrassing komen als we je vertellen dat je een vier-seizoenen tent het hele jaar door kunt gebruiken. Deze zijn van stevige materialen gemaakt, komen met sneeuwharingen en hebben een versterkte bodem zodat er geen vocht binnen kan komen van de onderkant.

Dit zijn wel de zwaarste tenten die we hebben en we raden deze dan ook alleen aan voor de meest avontuurlijke onder ons. Drie-seizoenen tenten beschermen je tegen (flinke) sneeuw- en regenbuien en wind. Dit is daarom het meest veelzijdige type tent. 

Wie gebruikt jouw tent?

Tot slot moeten we het nog even over de omvang hebben. Tenten komen in verschillende soorten en maten. Een eenpersoonstent is erg klein en biedt eigenlijk net genoeg plek om je te beschermen tegen de buitenlucht. Het is nou niet echt een plek waar je lange tijd in door wilt brengen.

Als je niet al te veel gewicht wilt besparen, dan raden we een tweepersoonstent aan als kleinste optie voor de gemiddelde avonturier. Denk hierbij aan onze Talus Eco tent voor 2 personen. We hebben ook tenten voor drie, vier, vijf of meer personen. Maar voor backpackers zijn tweepersoonstenten comfortabeler. Dus als je met z'n vieren bent, kies dan voor twee tenten. Het is eenvoudiger om het gewicht te verdelen. Zou je kiezen voor een vierpersoonstent, dan is een van jullie de pechvogel die al het gewicht moet dragen van de tent. Heb je echter de beschikking over een auto, dan is een grotere tent de betere optie. Dit biedt meer ruimte om in te relaxen zonder je als een paar sardientjes te voelen. 

Neem vooral de tijd om de juiste beslissing te nemen over jouw volgende tent. Het is immers jouw tijdelijke huis als je op vakantie bent. Het biedt niet alleen bescherming tegen het weer, het kan je ook de beste uitzichten bieden direct vanaf je voordeur. Je wilt er dus zeker van zijn dat je de juiste beslissing neemt.