3-seizoenen vs 4-seizoenen tenten

 

Als de zon ondergaat tijdens je kampeeravontuur is het belangrijk dat je de juiste tent hebt opgezet. Er zit immers maar een dun laagje tussen jou en de natuur. Het is niet altijd eenvoudig om de juiste tent te kiezen voor je trip. Je wilt niet te veel gewicht dragen, maar wel zeker zijn van optimale bescherming tegen de verschillende weersomstandigheden. Je let dus vooral op gewicht, duurzaamheid en stabiliteit. 

Tenten worden vaak ingedeeld in 3-seizoenen of 4-seizoenen, al gaat het meer over het soort van weer dan welke periode van het jaar het is. 3-seizoenen tenten zijn lichtgewicht dankzij hun ademende stof. Ze zijn geschikt voor de meeste reisjes en bieden bescherming tegen wind en regen. 4-seizoenen tenten zijn voor de intense winterervaring. Ze wegen meer dan de 3-seizoenen tent, maar beschermen je tegen storm en zware sneeuwval.

Wat maakt een tent een 4-seizoenen tent?

Een 4-seizoenen tent is ontworpen om gure winters te doorstaan. Ze bestaan uit een stevige structuur die stabiel blijft tijdens harde wind en hebben een dikkere stof om je warm te houden tijdens sneeuw, hagel en zelfs ijzel.

4-seizoenen tenten zijn dus vooral voor gebruik in de winter en niet, zoals de naam doet vermoeden, voor het hele jaar door. Tijdens de andere seizoenen is deze tent waarschijnlijk te zwaar en te warm. Dan is een 3-seizoenen tent beter geschikt. Deze kan milde wind, regen en zelfs een beetje sneeuw aan. Ze zijn eenvoudig draagbaar, wat ze geschikt maakt voor de meeste trips. Het dunnere materiaal laat ook een luchtstroom toe die condensatie voorkomt. The North Face Stormbreak 2-persoonstent is een goed voorbeeld van een 3-seizoenen tent.

Als er wat extremer weer voor de deur staat, dan heb je een stevige wintertent nodig om je gerust te stellen. In zo'n tent heb je dikkere wanden die de wind buiten houden en de lichaamswarmte binnen houden tijdens het meest extreme weer. Het materiaal van zo'n tent is steviger en duurzamer dan van een 3-seizoenen tent en weegt daarom ook meer. Met speciale flappen wordt de hevige regen veilig afgevoerd zodat je zeker weet dat je droog blijft tijdens het slapen. The North Face Summit Series is ontworpen voor bergbeklimmers en voor gebruik op grote hoogte tijdens extreme expedities. Deze tenten zijn getest door atleten over de hele wereld. De klassieke Summit SeriesTM Mountain 25 tent laat zien dat de materiaalkeuze uitermate belangrijk is. Deze tent is gemaakt van nylon met een ripstop-weefsel en gelaste versterkingen op de belangrijke plekken zodat deze je beter kan beschermen tijdens een hevige storm.

4-seizoenen tenten hebben ook een groter aantal stevige tentstokken, waarbij veelal gebruik wordt gemaakt van hulzen in plaats van clips om de tent extra stevig om de stokken te plaatsen. Het kost meer tijd om een wintertent op te zetten, maar daar krijg je stevigheid en warmte voor terug, ongeacht het extreme weer. Deze tenten hebben twee openingen zodat je niet vast komt te zitten in je tent mocht deze ingesneeuwd raken. De speciale sneeuwpalen zorgen ervoor dat de tent stabiel en stevig staat, zelfs op grote hoogte.

Wintertenten vallen op door de felle kleuren en deze worden gebruikt om de zichtbaarheid te vergroten. Ook hebben ze een opvallende vorm. Ze zijn ontworpen om zo min mogelijk sneeuw te laten opstapelen en de verticale zijkanten zorgen voor extra ruimte in de tent. Zo weet je zeker dat ook al je spullen veilig in de tent passen tijdens het koude weer. Een goed voorbeeld van een halfronde tent is de Summit SeriesTM 2-meter dome tent, die gebruikt wordt door de beste bergbeklimmers in de meest bizarre weersomstandigheden.

Om de juiste keuze te maken over welke tent jij nodig hebt tijdens je volgende trip is het dus erg belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Een 3-seizoenen tent is lichtgewicht, lekker luchtig en eenvoudig op te zetten. Deze tent biedt voldoende bescherming tijdens de meeste kampeertrips. Verwacht je echter guur weer tijdens je reis, kies dan voor een 4-seizoenen tent die gemaakt is van een stevige stof en die je beschermt tegen weer en wind. Waar je ook naartoe trekt op vakantie, vergeet niet onze collectie The North Face tenten te checken.