Doug Tompkins

TER NAGEDACHTENIS VAN DOUG TOMPKINS
MEDEOPRICHTER, THE NORTH FACE

December 8, 2015

Met het overlijden van Doug Tompkins kijken we terug op het leven van een vriend, een echte avonturier en een voorvechter van natuurbehoud.

Doug was in 1966 medeoprichter van The North Face en wilde met dit merk het buitenleven toegankelijk maken voor mensen met elke achtergrond en elke vaardigheid. In de eerste postordercatalogus van The North Face schreef Doug een BRIEF aan klanten, waarin hij aangaf dat hij de avonturier graag van materiaal wilde voorzien volgens het gezegde 'noodzaak komt voor luxe'. Met de oprichting van The North Face hoopte Doug een einde te maken aan het tijdperk van 'gimmicks en gadgets'. Die werden in die periode namelijk veel gemaakt door bedrijven die uitrusting produceerden. Doug beloofde 'het bieden van adequate en praktische artikelen voor mensen die geïnteresseerd zijn in bergsporten'. Hoewel Doug in 1968 afscheid nam van The North Face, inspireert zijn milieuactivisme en inzet voor het behoud van natuurlandschap ons vandaag de dag nog steeds.

In 1990 richtte hij de Foundation for Deep Ecology op, die zich richt op onderwijs over en de pleitbezorging namens de ongerepte natuur. Twee jaar later, in 1992, richtte Doug het Conservation Land Trust op, dat zich inzet voor de bescherming van ongerepte natuur, met name in Chili en Argentinië.

Met oog op natuurbehoud kocht Doug maar liefst twee miljoen hectare grond in het zuiden van Chili, waar hij meehielp aan het opzetten van een van 's werelds grootste privéparken. Pumalín Park beschermt 800.000 hectare regenwoud dat zich uitstrekt van de Stille Oceaan tot aan het Andesgebergte. Het is vernoemd naar de poema's die in de oerwouden van het park ronddwalen. Doug's landaankopen hebben ook bijgedragen aan de vorming van het Nationale Park Corcovado in Chili.

Zijn niet-aflatende betrokkenheid bij het beschermen van de natuur belichaamde zijn kernwaarden als milieuactivist, zakenman en avonturier. Zijn vasthoudendheid in het gevecht voor natuurbehoud is een inspiratie voor ons allen en een gevoel dat wij ook willen doorgeven. Hij zal ontzettend gemist worden.

(Afbeelding: Suki Hill)

EEN BRIEF VAN DOUG TOMPKINS IN DE EERSTE CATALOGUS VAN THE NORTH FACE, GEPUBLICEERD IN 1968.