Welke lagen dragen om het warm te hebben in de winter

 

De meest efficiënte manier om warm te blijven in de winter is door laagjes te dragen. Door meerdere lagen kleding te combineren zorg je ervoor dat je altijd precies warm genoeg gekleed bent voor wat je aan het doen bent. Dus of je nu buiten bij een kampvuur zit met vrienden, lekker aan het skiën bent of een lange wandeling maakt, met verschillende laagjes aan heb je het nooit te koud of te warm. In deze gids laten we je zien voor welke laagjes je het best kiest en waar je aan moet denken bij het selecteren van de verschillende lagen. 

Wat is het idee achter laagjes dragen?

Laagjes dragen draait erom dat je outfit uit meerdere lagen bestaat, zodat je maximale flexibiliteit hebt en optimaal beschermd wordt. Wanneer je stil zit of het kouder wordt, kun je een extra laagje toevoegen Wanneer je actiever bent of het warmer wordt, kan je er makkelijk eentje uitdoen. 

Hier komt het op neer: de basislaag, die je direct op je huid draagt, is ontworpen om je lichaamswarmte vast te houden en zweet af te voeren. De tussenlaag heeft dezelfde functie, maar is bovendien ook luchtdoorlatend. De buitenste laag is ontworpen om je te beschermen tegen de elementen, dus is zowel wind- als waterdicht en ook luchtdoorlatend. Wanneer het erg koud is, zal je moeten kiezen voor een buitenlaag met extra isolatie.

Om het meeste uit elke laag te halen, is het belangrijk na te gaan van welk materiaal de lagen gemaakt zijn en hoe deze samengaan. Zo zal bijvoorbeeld een erg dikke buitenste laag de luchtdoorlatendheid van een middelste laag tenietdoen. Een katoenen basislaag, zoals een T-shirt, zal zweet vasthouden en daardoor het lichaam afkoelen, ook al draag je een zweetafvoerende tussenlaag.

Als je meer te weten wilt komen over het kiezen van een basislaag, kijk dan eens naar ons artikel over basislagen kiezen.

Wat is het beste materiaal voor een basislaag?

Er zijn grofweg twee opties: een synthetisch of een natuurlijk materiaal. Het meest gebruikte natuurlijke materiaal is wol, en dan met name merinowol. De vezels in dit materiaal houden de warmte vast en voeren het zweet af met als bijkomend voordeel dat het geen geurtjes bijhoudt. Bovendien ademt en isoleert het zelfs wanneer het nat is. 

Wol is echter minder duurzaam en moet daarom vaak in combinatie met een synthetisch materiaal geweven worden om extra sterkte te geven aan het materiaal. 

De voordeligste optie voor een basislaag is er eentje gemaakt van synthetisch materiaal zoals polyester of nylon. Nylon is duurzamer dan polyester, maar ook duurder. Beiden voeren zweet af en houden lichaamswarmte vast, maar ze zijn ook vatbaarder voor geur waardoor ze een geurtje kunnen hebben na verloop van tijd. Duurdere synthetische materialen zijn ook luchtdoorlatend en drogen sneller.

Of je nu kiest voor een synthetisch of natuurlijk materiaal, kies altijd voor een nauwsluitend kledingstuk. Dit zorgt er namelijk voor dat het je lichaamswarmte beter vasthoudt.

Zijn fleece jassen goed voor in de winter?

De meeste tussenlagen zijn gemaakt van synthetisch materiaal, al zijn enkele ook gemaakt van wol. Deze laag is echt multifunctioneel: het moet zweet afvoeren, je lichaam warm en droog houden, ademend zijn en ook nog eens regen buiten houden. Als je actief bent met mooi weer, dan zal dit ook je buitenste laag zijn. 

Fleece jassen zijn ideale tussenlagen. Fleece is gemaakt van polyester en komt in verschillende gewichten en types weefsel. Alle soorten houden de lichaamswarmte vast en voeren zweet af. Hardface fleece stoffen zijn over het algemeen de dunste en de meest duurzame. Ze zijn ook enigszins waterdicht en zijn dus ideaal om als losse jas te dragen wanneer het weer redelijk goed is. Micro fleece stoffen zijn dun en buigzaam en speciaal ontworpen om als een van meerdere lagen gedragen te worden. Ze bieden dus geen extra bescherming tegen het weer. Fluffy fleece stoffen zijn vaak een stuk dikker en zijn niet echt ontworpen om gebruikt te worden wanneer gewicht een belangrijke factor is. 

Sommige fleece jassen hebben materialen toegevoegd gekregen om ze meer winddicht te maken. Maar als je op zoek bent naar een tussenlaag die je ook als jas op zich kunt dragen, dan is een soft-shell veelal de betere optie.

Zijn soft-shell jassen goed voor in de winter?

In de herfst en lente zijn tussenlagen van fleece een ideale keuze. Ze zijn licht van gewicht, isoleren en nemen ook nog eens weinig ruimte in beslag. Maar in de winter heb je een tussenlaag nodig die meer bescherming biedt. Kies dan voor een soft-shell jas. 

soft-shell jassen combineren de functionaliteit van een hardshell laag met een fleece laag om je een allesomvattende tussenlaag te geven. Ondanks dat ze niet waterdicht zijn, zijn de meeste wel winddicht. Over het algemeen hebben ze een waterdichte buitenlaag bij de schouders, of heeft de stof een behandeling gehad waardoor deze waterdicht is. Ze zijn ontworpen om te dragen tijdens activiteiten, waardoor ze luchtdoorlatend zijn, zweet afvoeren en ook nog eens snel drogen. Daarnaast hebben ze vaak een lichtgewicht isolatielaag, gemaakt van een synthetisch materiaal, over de gehele jas of over belangrijkste delen van de jas. Daardoor zijn ze enorm veelzijdig en een investering waar je lang plezier van gaat hebben. Op milde, droge dagen kun je een soft-shell jas gewoon als basisjas dragen. 

Zijn regenjassen goed voor in de winter?

De laatste, buitenste laag is gemaakt van een hardshell materiaal dat waterdicht, winddicht en luchtdoorlatend is. Dit is de laag die je draagt als het slecht weer is, of als je stil zit of staat. De nieuwste The North Face shell jassen zijn gemaakt van FUTURELIGHT™ stof die een uitstekende luchtdoorlatende en waterdichte bescherming biedt.

Voor de winter raden we aan te kiezen voor een goed geïsoleerde shell jas, aangezien deze je beschermt tegen de weersomstandigheden en je tegelijkertijd warm houdt. In de meeste gevallen zal een lichtgewicht isolatie volstaan wanneer je actief bent. Als je ergens woont waar het vaak regent in de winter, zoals bijvoorbeeld in Nederland of België, dan is synthetische isolatie de beste oplossing. Deze isolatie behoudt namelijk zijn isolerende capaciteit, zelfs wanneer het vochtig is.

Maar als je echte warmte zoekt dan is dons de beste keuze. Het heeft een hogere warmte-tot-gewicht ratio dan synthetische materialen, maar is wel de duurste optie en verliest bovendien zijn isolerende werking als het materiaal vochtig wordt.