The North Face Gids voor Boulderen

 

Als je de Olympische Spelen van Tokyo 2020 hebt gevolgd, heb je misschien het olympisch debuut van verschillende onderdelen van het sportklimmen gezien. Het sportklimmen bestond tijdens deze Spelen uit drie verschillende klimdisciplines in één evenement: loodklimmen, snelheidsklimmen en boulderen. 

Maar wees gerust. Om van het klimmen te genieten, hoef je echt geen atleet van olympisch niveau te zijn. Vooral boulderen is bijzonder toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en atletische capaciteiten. 

Wat is boulderen?

Boulderen is een vorm van rotsklimmen dat zonder touwen wordt uitgeoefend. Je denk bij rotsklimmen misschien aan klimmen op grote hoogte, maar dit is bij boulderen niet het geval. Het wordt veel dichter bij de grond gedaan: boulderproblemen - de benaming voor de route die door klimmers wordt afgelegd - zijn meestal minder dan 6 meter hoog.

Je kunt zowel binnen als buiten boulderen. De meeste klimhallen hebben stukken muur die niet zo hoog zijn als de hoofdklimmuren - perfect voor de beginnende klimmer. Bouldermuren hebben beschermende kussens op de vloer, dus mocht je ten val komen, is het risico op verwonding klein.

Buiten is het aan de klimmer om de beste hand- en voetgrepen te vinden, terwijl indoor klimmuren de omstandigheden buiten simuleren met kunstmatige grepen. Deze zijn meestal gemaakt van plastic en worden in verschillende volgordes aan de muur bevestigd om boulderproblemen te creëren.

Is indoor rotsklimmen een goede workout?

Indoor rotsklimmen is een geweldige workout. Het is een cardio- en krachttraining voor het hele lichaam, waarbij bijna al je spiergroepen tegelijk worden ingezet. Je bouwt spieren op in je armen en schouders als je omhoog of over de muur beweegt, en je benen zijn essentieel om je hogerop te helpen. Wanneer je leert hoe je je lichaam dicht tegen de muur houdt zul je daarnaast je core en rugspieren ontwikkelen.

Naast een full-body workout is boulderen ook een mentale training. Klimroutes worden niet voor niets problemen genoemd - je moet nadenken over de beste route, zowel voordat je begint met klimmen als wanneer je op de muur bent. Boulderen is dus een fantastische workout, zowel voor je hersenen als voor je lichaam!

Wat draag je tijdens het boulderen?

Voor boulderen heb je geen specifieke kleding nodig, behalve klimschoenen. Die verschillen van gewone gymschoenen doordat ze strak zitten, bedekt zijn met een kleverig rubber, en soms een naar beneden gedraaide teen hebben. Al deze eigenschappen helpen je om goede tractie te krijgen. De meeste klimmuren verhuren klimschoenen zodat je ze de eerste paar keer dat je de muur opgaat kunt uitproberen.

Als je een meer ervaren klimmer wordt, wil je misschien investeren in je eigen paar klimschoenen, krijt en een krijtzak. Met krijt heb je een betere grip op de grepen, omdat het het vocht van je handen absorbeert - vooral handig als je snel last krijgt van zweethanden.

Je kunt het beste elastische of losse, comfortabele kleding dragen die een beetje vuil mag worden. Je hoeft geen specifieke klimbroek te kopen en kan best een short of legging dragen om ervoor te zorgen dat je benen gemakkelijk kunnen bewegen. 

Het kan behoorlijk zweterig worden op de klimmuur, dus draag bij voorkeur een luchtig T-shirt of top. Tijdens de wintermaanden kan het echter ook heel koud worden in de klimhal, dus het is belangrijk om je dan goed aan te kleden. Draag een shirt met lange mouwen en neem een fleece mee om warm te blijven wanneer je even uitrust tussen het klimmen door.

Boulderen is niet echt een intensieve sport, maar vrouwen kunnen toch het beste een goede sportbeha dragen. Draag verder gewoon waar je je prettig in voelt. Je gebruikelijke sportkleding is een prima keuze.

Wat moet je nog meer weten ?

Vind de dichtstbijzijnde klimzaal op de website van de NKBV, en probeer het zelf eens uit! Of je nu met een groep vrienden gaat of alleen, je zult veel plezier beleven aan het leren boulderen. Je hoeft je geen zorgen te maken over moeilijkheidsgraden als je net begint, maar als je nieuwsgierig bent, vraag het dan aan het personeel in de klimzaal - ze zullen je graag helpen.