Hoe kies je de juiste slaapzak voor je outdoor avontuur

 

Een slaapzak is een erg belangrijk onderdeel van je kampeertrip, dus neem vooral de tijd om de juiste te kiezen. Je moet hierbij vooral rekening houden met hoe en wanneer je de slaapzak gaat gebruiken en hoe gevoelig je bent voor temperatuurswisselingen. Laten we eens bekijken waar je verder nog moet op letten wanneer je een slaapzak uitkiest.

De temperatuur classificatie van de slaapzak 

Aangezien slaapzakken je ‘s nachts moeten warm houden, is de temperatuur classificatie de belangrijkste factor om te bekijken. Vaak hebben slaapzakken twee temperatuur classificaties. De comfort classificatie is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw comfortabel buiten kan slapen. 

Dan heb je ook nog de lower limit score, waarbij de gemiddelde man comfortabel buiten slaapt. En de extreme limit score is de laagste temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw de nacht kan doorstaan in de slaapzak. 

Bedenk wel dat deze temperatuur classificaties getest zijn in een laboratorium en dus niet in de buitenwereld. Daarom raden we aan altijd voor een slaapzak te kiezen die net iets warmer is dan je denkt nodig te gaan hebben. 

Als vuistregel kun je aanhouden dat winterslaapzakken een temperatuur classificatie van rond de -9ºC nodig hebben, terwijl voor zomerslaapzakken een temperatuur rond de 2ºC volstaat. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met waar je de slaapzak gaat gebruiken.

Een synthetische of natuurlijke vulling?

De volgende factor waar rekening mee gehouden moet worden is de isolatie. Hiervoor is het belangrijk te weten waar je de slaapzak het meest gaat gebruiken. Synthetische isolatie is doorgaans gemaakt van polyester. Het is verhoudingsgewijs goedkoop en makkelijk te wassen, maar het is niet heel compact en wat aan de zware kant. 

Donzen isolatie is gemaakt van ganzen- en/of eendenveren. Het is duurder maar erg licht en compact. De warmte-tot-gewicht ratio is superieur in vergelijking met synthetische alternatieven. 

Dons is echter vatbaar voor vocht en verliest daardoor zijn isolerende eigenschap. In tegenstelling tot dons behoudt een synthetische isolatie zijn kenmerkende eigenschappen wanneer het vochtig is. Bekijk vooral eens onze Eco Trail 2C Synthetische slaapzak of de -7C Synthetische slaapzak.

Hoe zit het met de vorm?

Tegenwoordig is ‘de mummie’ de meest gangbare vorm. Een mummie slaapzak is van onder nauwer dan aan de bovenkant. Zo sluit deze goed aan op het lichaam en maakt de slaapzak optimaal gebruik van de ruimte. Hierdoor verspilt de slaapzak ook geen warmte. Geef je de voorkeur aan wat extra ruimte rond je voeten, dan is een rechte vorm de betere keuze.

Voor je overgaat tot het kiezen van een slaapzak moet je ook rekening houden met het ontwerp van de rits. Als er een rits in zit die van twee kanten open kan, langs de gehele zijkant of zelfs tot de onderkant loopt, dan kun je bijvoorbeeld makkelijk de onderkant openritsen om je voeten te luchten terwijl je bovenlijf goed ingepakt zit.

Welke slaapzak is de juiste voor welke activiteit? 

De meest diverse slaapzak is er eentje met een temperatuur classificatie van rond de -7ºC of -9ºC in een mummie-vorm en gevuld met dons. Deze slaapzak volstaat voor al je avonturen met de rugzak het hele jaar door en waar je ook naartoe gaat. 

Maar hoogstwaarschijnlijk heb je zo’n temperatuur classificatie niet nodig als je voornamelijk in de zomer gaat kamperen. Je kunt dan wat extra ruimte besparen door de kiezen voor een slaapzak met een +2ºC classificatie, zoals onze Gold Kazoo donsslaapzak.

Als rondtrekken met de rugzak niet het op programma staat, dan is ruimtebesparing minder belangrijk. In dat geval kun je geld besparen door te kiezen voor een slaapzak met synthetische isolatie. 

Wil je juist extreem koude locaties gaan opzoeken, dan moet je daar ook je slaapzak op aanpassen. Hiervoor moet je uitkijken naar een temperatuur classificatie die gaat tot maar liefst -40ºC.

Welke slaapzak je ook kiest, ons advies is om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en te kiezen voor een slaapzak die net wat warmer is dan je denkt nodig te hebben. Je kunt immers altijd de rits wat openzetten als je het toch iets te warm krijgt.