Faciliteiten

Sinds 2009, toen bij ons distributiecentrum in Californië onze eerste zonne-installatie in gebruik werd genomen, zijn we bezig met de toepassing van innovatieve en hernieuwbare technologieën die we kunnen gebruiken om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Als er nieuwe faciliteiten worden gebouwd, hanteren we duurzame bouwpraktijken met als doel energie- en waterverbruik te verminderen, de hoeveelheid bouwafval te reduceren, duurzame materialen te gebruiken en, waar mogelijk, toepassing van hernieuwbare energiebronnen.

Hier in Europa delen we ons EMEA-hoofdkwartier met andere VF-merken. In ons nieuwe Europese hoofdkwartier is onze toewijding aan duurzaamheid goed te zien en ook bevat het enkele creatieve bouwoplossingen. Het gebouw uit 2013 is LEED Gold-gecertificeerd, is ontworpen als innovatief voorbeeld van een duurzaam en energie-efficiënt gebouw en bovendien vervaardigd van natuurlijke en gerecyclede materialen.

KENMERKEN EUROPEES HOOFDKANTOOR

 

HERNIEUWBARE ENERGIE

 • 10% van de benodigde energie wordt gegenereerd door de zonnepanelen op het dak van het gebouw. Elk jaar wordt er ongeveer 135.000 kWh gegenereerd, wat neerkomt op een besparing van 60 ton CO₂ (dat is gelijk aan een reis van 400.000 kilometer met de auto).
 • De rest van energie wordt ingekocht bij leveranciers van hernieuwbare energie, zoals waterkracht- en zonne-energiecentrales.

 

EFFICIËNT ONTWERP

 • Energiebesparing binnen wordt gerealiseerd door slim gebruik van zon- en kunstlicht. Dankzij het Brise Soleil-systeem wordt schittering en oververhitting binnen het gebouw voorkomen. In de zomer houdt het zonnestralen tegen, waardoor er minder gebruik hoeft te worden gemaakt van airconditioning, en in de winter laat het licht door, waardoor het gebouw dan ook van buitenaf wordt opgewarmd.
 • Dankzij het efficiënte airconditioningsysteem hoeven er geen koelvloeistoffen en andere chemicaliën te worden gebruikt (dit zijn sterke broeikasgassen). Door warmtepompen te gebruiken, kan er airconditioningapparatuur worden ingezet die 50% efficiënter is dan een luchtgekoeld systeem.

 

INNOVATIEVE BOUWMATERIALEN

 • Aangezien hout hernieuwbaar is, hebben we ervoor gekozen om dit als belangrijkste materiaal te gebruiken. 40% van het gebruikte hout is Forest Stewardship Council-gecertificeerd en de overige 60% is teruggewonnen hout.
 • Op de vloeren liggen robuuste keramische tegels uit de nabijgelegen streek Emilia-Romagna. De tegels zijn niet alleen heel duurzaam, maar hebben ook een laag gehalte vluchtige organische stoffen (VOS), een groep van koolwaterstoffen die gemakkelijk verdampt (zoals uit oplosmiddelen en verf).

 

WATERBESPARING

 • We hebben speciale tanks met een totale capaciteit van 50 m3 geïnstalleerd waarin regenwater wordt opgevangen waarmee de toiletten worden doorgespoeld en het groen wordt bewaterd.
 • Het gefilterde drinkwater wordt daarentegen binnen het gebouw gedistribueerd via speciale waterpunten die zijn aangesloten op de waterleiding, zodat er geen plastic flessen hoeven te worden gebruikt en vervoerd. Op deze waterpunten kan het water bovendien tot 90 °C worden opgewarmd, waardoor waterkokers ook overbodig zijn geworden.

 

AFVAL

 • Alle koffiepunten en printerlocaties zijn voorzien van aparte afvalbakken voor papier, karton, plastic en restafval.
 • Alle printers zijn standaard ingesteld op afdrukken in zwart-wit (voor- en achterkant).
 • We hebben ook een Green Team-taskforce om deze ontwikkelingen voort te zetten en verdere afvalvermindering te realiseren.