Kun je hardlopen in wandelschoenen?

 

Wandelschoenen zijn ontworpen om je steun te bieden op ruw terrein. Hoe uitdagender de omstandigheden, des te steviger de zool moet zijn. Hoewel dit de steun en stabiliteit verhoogt, betekent dat ook dat de schoen zwaarder weegt. 

Daartegenover staan hardloopschoenen. Deze zijn ontworpen voor maximale flexibiliteit en wegen zo min mogelijk. Dit zorgt voor minder steun op oneven ondergronden.

Met alle verschillende schoenen op de markt is het belangrijk dat je een keuze maakt gebaseerd op jouw plannen. Ga je een uitdagende wandeling met veel klimmen en dalen tegemoet, dan wil je een paar stevige kwaliteitslaarzen. Ben je van plan om te gaan hardlopen op verschillende ondergronden, kies dan een lichtgewicht paar trailrunners.

Is het verstandig om te gaan hardlopen in wandellaarzen?

Het is op zich best mogelijk om in wandellaarzen korte afstanden te rennen maar het is niet aangeraden om dit regelmatig te doen. Als je echt moet rennen in je laarzen, zorg dan dat ze goed zitten en flexibel zijn. Wil je langere afstanden rennend afleggen op moeilijk terrein, kies dan voor een paar trailrunners van hoge kwaliteit.

Als je van plan bent om af en toe in je laarzen hard te lopen, dan is de pasvorm erg belangrijk. Je wilt niet dat je voet teveel beweegt binnenin de schoen omdat dit blaren kan veroorzaken. Je voeten komen harder op de grond terecht tijdens het rennen dan wanneer je wandelt. Daarom wil je een schoen die goed past, in combinatie met een goed paar sokken, zodat je voet zo min mogelijk beweegt zodra je de grond raakt.

Tijdens het hardlopen buigt je voet en daarom moet de schoen in bepaalde delen juist flexibel zijn. Zorg ervoor dat je schoenen goed ingelopen zijn voordat je gaat rennen, vooral als het om leren laarzen gaat. Een ingelopen laars heeft een zachtere stof en vormt zich beter om de vorm van je voet, wat voor meer comfort zorgt.

Loop daarom met laarzen aan in en rondom het huis. Ga wandelen in je nieuwe schoenen. Als ze eenmaal goed zijn ingelopen kun je er ook mee gaan hardlopen.

Begin rustig en houd de afstand beperkt. Je voeten moeten ook wennen aan rennen in laarzen dus bouw de afstand geleidelijk op.

Lees ook: Hoe kies je een goede wandelschoen?

Is het slecht om te rennen in laarzen?

Rennen in laarzen is op zich niet slecht; soldaten leggen ook vaak lange afstanden rennend af in laarzen. De meesten onder ons kunnen ook best een kort stuk rennen in goed zittende laarzen. Echter, laarzen die gemaakt zijn voor ruig terrein zijn over het algemeen te stug en zwaar om goed in te kunnen hardlopen.

De kenmerken die schoenen geschikt maken voor lastige wandelingen en klimmen zijn juist de reden dat ze minder comfortabel zijn tijdens het hardlopen. De stevige, duurzame zool en de beschermende delen om de enkels voegen extra gewicht toe en perken de flexibiliteit in. Het waterdichte membraan dat je voeten droog houdt tijdens een wandeling zorgt er juist tijdens het hardlopen voor dat de schoenen zweet vasthouden.

Hoge laarzen bieden lekker veel steun, vooral voor de enkels. Ze beperken de bewegingsvrijheid wel flink. Wellicht daarom is een middelhoge laars beter voor je, afhankelijk van je geplande activiteit. 

The North Face Activist FUTURELIGHT™ Halfhoge Boots zitten lager rond de enkel dan hoge laarzen. Zo heb je nog wel de ondersteuning op oneffen vlakken maar ook de bewegingsvrijheid die je nodig kunt hebben voor hardlopen. De zool zorgt voor veel grip en de lichtgewichte, ademende stof helpt de luchtdoorstroming op gang te houden. Deze laarzen zijn echt ontworpen om veelzijdig te zijn. Daarom kan je ze gerust zowel in de stad als in de natuur dragen tijdens lange wandelingen.

The North Face Hedgehog FUTURELIGHT™ Schoenen voor Dames hebben een veel lager profiel aan de enkels dan de traditionele wandellaars. Dat maakt deze schoen lekker veelzijdig. De rubberen zool zorgt voor grip op zowel droge als natte dagen. Een speciale technologie die de hiel beter positioneert, verhoogt de stabiliteit tijdens elke activiteit. De extra demping verhoogt het comfort tijdens lastige wandelingen.

Als je regelmatig off-road wilt hardlopen, dan raden we je trailrunning schoenen aan. Deze zijn lichtgewicht en flexibel, maar zijn steviger dan de gewone hardloopschoen voor op straat of op de baan. 

De diepere groeven in de zool zorgen voor meer grip op los en ruw terrein, of in de modder mocht het regenen. De binnenkant van de schoen is ontworpen voor extra schokdemping om je voeten zo veel mogelijk te sparen.

The North Face VECTIV™ technologie combineert een 3D-plaat en een rocker middenzool om energie om te zetten in momentum voor voorwaartse beweging. Om de afzet van de voet te optimaliseren zijn er uitgebreide analyses en tests gedaan door atleten. De toegenomen stabiliteit geeft een ondersteunend gevoel waardoor je elke stap een extra push kunt geven.

Onze Flight Series Vectiv Schoenen voor Dames zijn ontworpen voor de beste prestaties onderweg in de natuur. Binnenzolen van schuim met vochtregulering zorgen voor een comfortabele ervaring. De buitenzool is geoptimaliseerd voor uitermate hoge tractie en duurzaamheid, waardoor je rustig lange afstanden rennend kan afleggen zonder in te boeten aan prestatie.

Lees ook: Wat te dragen tijdens hardlopen

Het is belangrijk dat je de juiste schoen kiest qua prestatie en bescherming. Houd dus rekening met waar je de schoen voor gaat gebruiken en op welk type ondergrond. Belangrijke factoren zijn gewicht, steun, flexibiliteit en of de schoen ademend is. Neem de tijd om de juiste keuze te maken en probeer zoveel mogelijk verschillende schoenen uit voordat je tot kopen overgaat. Je wilt er zeker van zijn dat je de juiste schoen aantrekt.