Hoe repareer je een donsjas?

 

Donsjassen zijn een ideale lichtgewicht oplossing voor isolatie tijdens je avonturen buiten de deur. Als je de jas te veel draagt, kun je deze echter beschadigen. Dit betekent niet dat je je jas direct weg hoeft te gooien. Of je nu zelf met naald en draad aan de slag gaat, of je laat er een professional naar kijken, er zijn meerdere oplossingen om jouw jas weer klaar te maken voor je volgende avontuur.

Donsjassen zijn zo populair vanwege de indrukwekkende warmte per kilo. De lichte donsveren vangen de lichaamswarmte uitstekend op. Je kunt donsjassen ook prima opvouwen tot een klein geheel waardoor je ze eenvoudig mee kunt nemen mocht onderweg het weer omslaan.

Lees ook: Welke The North Face jas kies ik voor warmte?

Of je nou een bergwandeling maakt of lekker door de bossen slentert, je kleding loopt altijd het risico kapot te gaan. Scherpe rotsen, een tak met doornen, of je eigen uitrusting, er hoeft soms niet veel te gebeuren om een scheur op te lopen. Hete stukjes sintel van het kampvuur kunnen ook ongemerkt schade aanrichten.

Heb jij een donsjas met een gat of scheur, handel dan direct om ervoor te zorgen dat het niet groter wordt. Als je een veer uit het gat ziet steken is het bijna een impuls om deze eruit te trekken, maar we raden je aan om dit vooral niet te doen. Een klein veertje kan grote delen van de vulling meetrekken. Duw de veer of stukjes vulling daarom zachtjes terug het gat in om daarna dit gat te dichten.

Hoe repareer je een scheur in een donsjas?

Om een scheur in een donsjas te repareren volg je het volgende proces stap voor stap:

  • Duw veren en vulling terug de jas in

  • Maak het gebied rond de scheur schoon. Gebruik een reinigingsmiddel op alcoholbasis om vet en zichtbaar vuil te verwijderen

  • Knip een stuk reparatieband op maat, groot genoeg om het gat volledig te bedekken (tip: ronde vormen hebben geen harde randen die blijven haken of loslaten na verloop van tijd)

  • Leg de jas op een vlakke ondergrond

  • Breng de band aan en strijk eventuele rimpels glad

Ben je onderweg en moet je de jas repareren, dan is een stuk tape een snelle oplossing om het gat te dichten. Het ziet er misschien niet al te mooi uit, maar het houdt de jas heel en de vulling binnen. Let op, als je duct tape gebruikt kan het lastig zijn deze weer te verwijderen, wat het moeilijk maakt om de jas professioneel te laten repareren op een later tijdstip.

Voor een nettere afwerken bedek je het gat het best met een zelfklevende reparatieplakker. Zorg ervoor dat het gedeelte rondom het gat schoon, droog en vlak is. Probeer nooit het gat met naald en draad te dichten. De lichte, technische materialen die in de buitenlagen van isolerende jassen worden gebruikt, zullen waarschijnlijk verder scheuren.

Voordat je zelf aan het repareren gaat, overweeg eerst om de jas door een professional te laten maken. Als je geld hebt uitgegeven aan een kwaliteitsjas voor je outdoor-avonturen, dan voel je je een stuk zekerder als een specialist je jas repareert.

Voorkomen is beter dan genezen, dus we raden je aan om een stevige jas met een duurzame buitenlaag aan te schaffen. The North Face Heritage Ripstop-Donsparka is gemaakt van ripstop. Deze technologie voegt verstevigde garen in het weefproces toe, wat leidt tot een hogere weerstand. Dit verlaagt de kans op scheuren en zorgt ervoor dat eventuele gaatjes zich niet uitbreiden.

De Ripstop-technologie is ook een belangrijk kenmerk in onze The North Face Himalayan Donsjas voor Dames. Zo heb je een duurzame jas die lichtgewicht is en voor veel warmte zorgt.

Hoe herstel je een donsjas na het wassen?

Als je een donsjas wast, kan het dons gaan klonteren. Om dit te verhelpen droog je de jas best op een lage temperatuur en voeg je wat tennisballen of speciale ballen voor de droogtrommel toe. De ballen zorgen ervoor dat de klonten loskomen tijdens het drogen en zo blijft het dons zacht en isolerend.

De lichte dons veren in een jas absorberen vocht vrij gemakkelijk en zijn daarom lastig te drogen. Als het dons vochtig wordt, loop je al het risico dat het klontert, waardoor de vulling oneven verdeeld raakt in de binnenvoering.

Wil je dat het dons evenredig verdeeld blijft over de gehele jas, lees dan vooraf de wasinstructies van de fabrikant. Dit betekent veelal dat je een koud wasprogramma zonder wasverzachter moet kiezen op een laag toerental. Sommige jassen zijn alleen geschikt voor handwassen, dus let daar goed op.

Als je geen droogtrommel hebt, dan leg je de jas het best te drogen op een vlakke ondergrond. Als je de jas ophangt, dan zakken alle veren naar de bodem van de jas. Tijdens het drogen moet je af en toe de klonten kneden. Zo komen de veren los van elkaar en drogen ze verder goed op.

Mocht je dit lezen nadat je de jas gewassen hebt en al met droge klonten te maken hebt, was de jas dan nog een keer. Voeg dit keer tennisballen toe in zowel de wasmachine als de droogtrommel. Dit helpt om de klonten weer los te laten komen.

Donsjassen zijn een veelzijdig onderdeel voor de avonturier die lichtgewicht comfort en warmte zoekt. Kies een The North Face donsjas die stevig genoeg is om lang mee te gaan. Samen met deze handige tips kun jij zo jarenlang optimaal genieten van jouw donsjas.