HOE KIES JE JOUW SOFTSHELL-JAS?

 

Wanneer je je in veranderlijke landschappen en wisselvallig weer begeeft, is een Softshell-jas je beste metgezel. Softshell-jassen zijn lichtgewicht, ademend en over het algemeen ook winddicht en waterbestendig. Je draagt zo’n jas best als deel van een laagjessysteem. Dit betekent dat je hem combineert met een basislaag en een ademende, waterdichte buitenste hardshell (ook wel bekend als een shell-jas). 

WAT IS EEN SOFTSHELL-JAS NU PRECIES?

Softshell-jassen zijn gladder, zachter en meer ventilerend dan hun hardshell tegenhangers, die gemaakt zijn met behulp van een ademend waterdicht membraan. Softshell-jassen bieden ook een vorm van isolatie en de luchtstroom wordt gereguleerd met behoud van warmte. 

WAAR WORDEN SOFTSHELL-JASSEN VAN GEMAAKT?

Softshell-jassen zijn meestal gemaakt van geweven synthetische materialen. Ze zijn buigzaam, lichtgewicht en erg veelzijdig. Vaak wordt elastaan in de stof geweven om ervoor te zorgen dat het materiaal rekbaar is en de lichaamsbewegingen niet in het gedrang komen. 

Sommige softshell-jassen hebben een fleece-voering, andere geborsteld katoen, terwijl andere juist geïsoleerd zijn met dons of synthetische isolatie.

ZIJN SOFTSHELL-JASSEN WIND- EN WATERDICHT?

Het oppervlak of de buitenste stof van softshell-jassen is meestal behandeld met een waterafstotend middel. Hoewel de jassen dus niet volledig waterdicht zijn, bieden ze wel bescherming tegen lichte regen en sneeuw. Wat de wind betreft, softshells zijn zeer windbestendig en zo goed als winddicht. Dit komt door een strak geweven structuur of anders door een speciale materiaaltechnologie, zoals WindWall™.

Ademend vermogen is een belangrijk aspect van softshell-jassen, omdat ze zijn ontworpen voor actief gebruik. Bij The North Face wordt dit verzekerd door kleine perforaties en/of een thermoregulerende technologie die de lichaamstemperatuur op peil houden, zodat warmte en zweet gemakkelijk kunnen ontsnappen. 

De windwerende softshells, verbeterd met stretch en verminderde externe luchtdoorlaatbaarheid, zijn het meest veelzijdig omdat ze zowel ademend als waterbestendig zijn, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan activiteiten en weersomstandigheden.

WAAR WORDEN SOFTSHELL-JASSEN VOOR GEBRUIKT?

Softshell-jassen worden gebruikt voor trektochten en bergbeklimmen in wisselende omstandigheden. Het belangrijkste doel is om je comfortabel te houden tijdens je activiteit, zodat je niet hoeft te wisselen tussen een hardshell-jas en een t-shirt of basislaag. Maar ze vormen wel een essentieel onderdeel van elk systeem van gelaagdheid.

Ze bieden geen bescherming in zeer koude, natte of winderige omstandigheden. Daarvoor zijn extra lagen in de vorm van een hardshell-jas en een isolatielaag nodig. 

KUN JE SOFTSHELL-JASSEN WASSEN?

Kort gezegd, ja. Om de levensduur van softshell-jassen te behouden, raden wij echter aan om alleen te wassen wanneer dat echt nodig is en om de instructies te volgen die in de jas te vinden zijn. Voor het beste resultaat was je de jas op een lage temperatuur met een zacht programma. 

Gebruik nooit een wasverzachter bij het wassen van een softshell-jas, omdat dit de eigenschappen van de vezels aantast. Ook kunnen softshell-jassen hun vorm niet behouden wanneer ze in een centrifuge of droger worden geplaatst.

ZIJN SHELL-JASSEN GESCHIKT VOOR DE WINTER?

Dat hangt ervan af. Als je in een situatie zit waarin je actief gaat zijn en de temperatuur waarschijnlijk gaat schommelen, dan is een softshell-jas belangrijk en handig. Je kunt de jas samen met andere lagen dragen, waaronder een hardshell, om isolatie en bescherming tegen sneeuw en regen te bieden. 

Als je echter minder actief bent en de temperatuur relatief stabiel is, kun je een geïsoleerde jas of een jumper of hoodie als tussenlaag met een hardshell dragen.

Softshells are handy because they’re technical midlayers. They are lightweight, won’t hinder your movements and provide some weather protection on their own. When you’re active this makes them far more useful than a heavy insulated jacket, which doesn’t have the same breathability and stretch functionality.  

Softshell- jassen zijn handig omdat ze zich in het midden bevinden. Ze zijn licht van gewicht, belemmeren daardoor je bewegingen niet en bieden enige bescherming tegen het weer. Wanneer je actief bent, zijn ze veel nuttiger dan een zwaar geïsoleerd jack, dat niet dezelfde ademende en rek-functionaliteit heeft.