Is Een Parka De Juiste Winterjas Voor Jou?

 

De Parka is terecht een van de meest populaire winterjassen. Met handige kenmerken zoals een capuchon, isolerende voering en verschillende zakken, bieden parka's meer dan voldoende warmte, veelzijdigheid en bescherming in bijna alle omstandigheden. Maar met zoveel soorten winterjassen en Jacks om uit te kiezen is de vraag of een parka de juiste keuze voor jou is. We onderzoeken de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden.

Wat is een winter parka?

Een winter parka is een (half)lange jas die meestal een capuchon en een isolerende voering heeft. Parka's werden oorspronkelijk gemaakt van zeehonden- of kariboehuid door de kariboe-inuit die kleding nodig hadden om warm te blijven in het Canadese noordpoolgebied. Deze parka's werden vaak bewerkt met visolie, wat zorgde voor extra bescherming tegen weersinvloeden en ze waterafstotend maakte.

Tegenwoordig zijn parka's verkrijgbaar in een verscheidenheid aan superwarme maar ademende stoffen zoals nylon, polyester en katoen. Ze kunnen gevoerd zijn met synthetische isolatie of natuurlijke vezels zoals ganzen- of eendendons, die bescherming bieden tegen de kou. Sommige parka's hebben extra ontwerpkenmerken, bijvoorbeeld een afneembare capuchon of een waterdichte buitenlaag.

Is een parka warm genoeg voor de winter? 

Hoewel niet alle parka's hetzelfde zijn, en sommige warmer zijn dan andere, zijn de meeste parka's speciaal ontworpen om warmte te bieden bij koud weer, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor de winter. Als je op zoek bent naar een parka die je de hele winter warm en droog houdt, zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Vulkracht: hiermee wordt de hoeveelheid dons en luchtigheid van de isolerende voering van de parka aangeduid: een hogere vulkracht betekent meer isolatie en dus meer warmte. 

  • Weerbestendigheid: modellen kunnen variëren van niet-waterdicht tot waterbestendig of volledig waterdicht.

  • Synthetische isolatie: innovaties zoals Heatseeker™-isolatie verminderen warmteverlies en reguleren de lichaamstemperatuur voor optimaal comfort.

Wat zijn de warmste winter parka’s?

Over het algemeen zijn de warmste winter parka's gemaakt van weerbestendige stof met hoogwaardige natuurlijke of synthetische isolatie. Als je een winterjas nodig hebt die je warm houdt in extreem koude omstandigheden, zoek dan een parka met een vulkracht van meer dan 500 of met Heatseeker™-isolatietechnologie. Een weerbestendige buitenlaag helpt je ook te beschermen tegen koude wind en houdt je buiten warm en droog.

Wat is de beste winter parka? 

Er is veel keuze in dames-en heren parka's, en wat de 'beste winter parka' is, hangt af van wat je precies zoekt. Zoals bij elke aankoop, is het de moeite waard om je opties te vergelijken om zo een ​​parka te vinden die past bij jouw levensstijl en activiteiten. Enkele van de belangrijke kenmerken om op te letten zijn: 

  • Type vulling: parka's kunnen gevoerd zijn met synthetische of dons isolatie. Dons isolatie is meestal lichter en biedt naar verhouding meer warmte dan synthetische isolatie. Synthetische isolatie is doorgaans beter in het afstoten van vocht en het behouden van zijn isolerende eigenschappen in vochtige omstandigheden.

  • Vulkracht: een hoge vulkracht zorgt voor meer warmte, terwijl een lagere vulkracht lichter en beter opvouwbaar is.

  • Materiaal: stoffen kunnen variëren van niet-waterdicht tot waterbestendig of volledig waterdicht.

  • Capuchon Ontwerp: de capuchon kan afneembaar of verstelbaar zijn en al dan niet met imitatiebont zijn gevoerd.

Zakken: zakken kunnen worden dicht- of opengeritst en sommige ontwerpen bevatten extra functies zoals storm flappen om te voorkomen dat wind en regen via de ritssluiting binnendringen.